Sihame El Kaouakibi vergelijkt zichzelf met Bart De Pauw: “Ik kan meespreken over de negatieve impact van gecanceld worden”

Bart De Pauw / Sihame El Kaouakibi (Photonews/Instagram)

Binnenland politiek

Premier De Croo: “Coronapas onwetenschappelijk? Klinkklare onzin”

Anton Schelfaut

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft zich in VTM Nieuws kritisch uitgelaten over de coronabetoging die zondagmiddag door Brussel trok. Volgens De Croo is de wetenschap zeer duidelijk over het nut van een coronapaspoort, maar dat wordt betwist door UGent-professor Tijl De Bie.

“Iedereen heeft het recht om te betogen”, benadrukt premier De Croo, die erop wijst dat de betogers niet de stem van de meerderheid van de bevolking vertegenwoordigen. “Ja, er zijn een aantal duizend mensen die een andere mening hebben, maar er is een stille, zeer grote meerderheid van miljoenen mensen die doen wat nodig is”, klinkt het.

De organisatoren van Samen voor Vrijheid verzetten zich onder meer tegen het Covid Safe Ticket (CST), dat volgens hen onwettig en onwetenschappelijk is. “Klinkklare onzin”, oordeelt De Croo. “Het vaccinatiebewijs is absoluut wettig, dat is meermaals bevestigd geweest door meerdere rechtbanken in ons land.”

Onwetenschappelijk?

De premier maakt zich sterk dat de wetenschap zeer duidelijk is over het nut van zo’n coronapaspoort. “Het is een zeer goede manier om ervoor te zorgen dat we op een moeilijk moment wel nog kunnen leven. Mocht iedereen zich gedragen zoals een aantal van de mensen die daar meningen hebben, zaten we al maanden in een lockdown.”

“Wélke wetenschap?”, vraagt UGent-professor Tijl De Bie zich af in een tweet. “Je bewering dat vaccinatie 90 procent effectief is tegen transmissie is onwetenschappelijk!”

(Lees verder onder de tweet.)

Met die laatste zin verwijst De Bie naar een bewering van De Croo in een interview met De Morgen. Daarin stelt de premier dat de vaccins ons nog steeds “erg goed” beschermen, ook tegen infectie. “Bij omikron is een gevaccineerde 9 à 10 keer beter beschermd tegen zware ziekte. En een gevaccineerde die besmet is heeft ook 9 à 10 keer minder kans om het virus over te dragen.”

De Bie vraagt zich echter af “waar De Croo’s bewering vandaan komt dat vaccinatie 90 procent effectief zou zijn tegen transmissie indien besmet”. “Eerlijk: ik heb nog nergens iets gelezen dat in de buurt komt”, besluit De Bie, die pleit voor een ‘factcheck’. “De motivatie van Alexander De Croo voor het CST is hier nochtans op gebaseerd, en die staat dus op drijfzand.”

 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

21 gedachten over “Premier De Croo: “Coronapas onwetenschappelijk? Klinkklare onzin””

  1. De Bie heeft gelijk. Een journalist die naam waardig zou De Croo vragen waarop hij zijn bewering staaft dat een gevaccineerde 9 à 10 keer minder kans heeft om de ziekte door te geven. Maar aangezien de hele “officiële” media Vivaldi gezind is worden er geen moeilijke vragen gesteld. Je moet geen groot geleerde zijn om te weten dat De Croo kinkklare onzin vertelt: 90 % gevaccineerd en toch nog nooit zoveel besmettingen als nu.

  2. Het zogenaamde vaccin, dat eigenlijk geen vaccin is, maar een ‘geneesmiddel’ (bijwerkingen op langere termijn? dergelijke technologie durven ze nog niet toepassen op een veestapel, daar is het geld dat telt, maar op mensen, geen probleem, mooi experiment), beschermt inderdaad niet tegen transmissie van het virus. Ook al ben je 100 maal ingespoten, als je geïnfecteerd bent, dan kun je eventueel minder snel opgenomen worden in het ziekenhuis, maar door het feit dat je misschien minder verschijnselen vertoont kun je nog VEEL meer mensen besmetten. FFP3 maskers, afstand houden, geen samenkomsten, en de (vliegtuig)reizen (hebben toch teveel CO2 uitstoot) verbieden, dat is de oplossing.
    Ongevaccineerden zijn veel voorzichtiger dan gevaccineerde egoïsten die denken dat ze na vaccinatie alles kunnen.

  3. Wil Weyts aub zo snel mogelijk een plaats zoeken in het BLO voor onze pornoking.
    Nadruk op rekenen (uit het begrotingsdebat weten we dat hij dat niet kan) en begrijpend lezen(in plaats van verhaaltjes verzinnen)

  4. Argumenten van wetenschappers zoals van ranst, haal die vaccin, wat snap je niet, de polio de pokken mazelen vaccin hebben toch ook geholpen!……..
    = laten we even realistisch zijn klopt deze vaccins waren effectief geweest, toch echter moest je voor deze vaccins niet om de 6 maanden bijboosteren voor jarenlang….
    Vat je em? hahah de facist de croo gelooft het zelf nog , het gaat hun niet eens om corona maar om het sociaal kredietsysteem dat de croo wilt doordrukken!!!!!!! we blijven betogen tot die pas weg is! je kan er maar beter aan wennen de croo dat we nooit zullen buigen voor het neocommunisme!

  5. Ik vind dat de pers hier een bijzondere verantwoordelijkheid heeft en dat ze die lijkt te ontlopen. Dit is werkelijk een distopische droom van een op machtsbeluste groep mentaal minderbegaafde visa papa’s. De pers, die zo op haar vrijheid staat en die nalaat om de waarheid te onderzoeken en te brengen, of die zelfs geen glimp van twijfel laat zien, treft eigenlijk meer schuld dan de politiek door wie ze zich gewillig en voor geld heeft laten manipuleren. En dit gebeurt bijna wereldwijd. Ik kan niet anders dan de manipulatoren in heel hun piramide feliciteren.

  6. Die stille overgrote meerderheid is het ook niet eens met jullie onbeleid, maar laat zich vaccineren om toch nog een beetje vrijheid (met de nadruk op een beetje) te kunnen genieten. Die doen niet wat nodig is, maar wat hun zo goed als verplicht wordt. Man toch, wat een bende domme, blinde hufters zijn die regeringsleiders van ons toch.

  7. Deze lummel trok de stekker uit de regering, enkele jaren terug.
    Voelt zich daar echt niemand geroepen dat nu ook te doen met zijn regering?
    De croo gebruikt steeds cijfers van 10 tot 12 maand terug.
    Dit is niet voor het eerst.
    Toen hij enkele maanden terug zei dat 100% bij ziekenhuisopname ongevaccineerden waren was dat gebaseerd op cijfers van december 2020.
    Er was toen nog niemand gevaccineerd.
    Tja, zo heb je altijd gelijk natuurlijk.
    Ik vrees dat de burgers zelf een staatsgreep zullen moeten plegen als ze willen dat deze onzin stopt.

  8. Net verschenen in de standaard, factcheck met als besluit dat de uitspraak onwaar is.
    Dat we dat nog mogen lezen in de MSM.
    En de trein van de waanzin dendert ondertussen maar voort…

  9. De Croo geloofd alleen maar de wetenschappers die zich bij hem aangediend hebben. Verder droomt de premier lekker verder met Schwab’s “2030” boek onder z’n hoofdkussen.

  10. Wat een hypocriet is De Croo! Een dictator waardig! Hij zegt “Er is een stille, zeer grote meerderheid van miljoenen mensen die doen wat nodig is.” Waarom laat de meerderheid van die stille meerderheid zich vaccineren? Doordat ze gedwongen worden door het CST. Omdat ze op café, restaurant, cafetaria, cinema, enz… niet meer kunnen. Omdat ze op reis naar het buitenland niet meer mogen. Daarom laat de meerderheid zich vaccineren. Niet omdat ze zo overtuigd zijn van vaccinatie van jonge gezonde mensen en zelfs kinderen tot 5 jaar!

  11. Eddy, ikzelf ben tweemaal gevaccineerd, maar nooit nog om een derde of vierde prik, omdat ik ook niet geloof dat CST ons zal beschermen tegen verdere verspreiding. De voorbije periode heeft dit duidelijk aangetoond. Maar ik ben geen egoïst en sta helemaal niet vijandig tegenover niet-gevaccineerden. Voor mij is iedereen gelijk en ben van mening dat ieder dat voor zichzelf moet uitmaken. Bij ons thuis komen zowel volledig gevaccineerden, gedeeltelijk gevaccineerden als niet gevaccineerden over de vloer. Allemaal welkom, we trachten zo goed mogelijk te leven maar blijven wel wat voorzichtig. Het ga je goed !

Plaats een reactie

Delen