Theo Francken (Belga)

Theo Francken (Belga)

Uncategorized

Theo Francken: “We leven in een asociale welvaartsstaat”

Gastauteur

Theo Francken is Kamerlid van de N-VA en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie. In deze vrije tribune stelt hij dat de combinatie van open grenzen en een sociale welvaartsstaat onhoudbaar is. Hoewel hij veel belang hecht aan een sociaal vangnet, stelt hij bovendien vast dat het steeds lonender wordt om niet te werken. “Deze situatie is onhoudbaar”, vindt hij.

1.420,77 euro per maand.

Zoveel krijgt een gezinshoofd leefloner van een OCMW in België in 2022. Plus nog 25 euro coronapremie (vroeger €50/maand, nu nog €25, voorlopig verlengd tot 31/3), sociale toeslagen, €80 energiepremie, huurpremie, brandstofpremie, sociaal tarief op energie, gratis openbaar vervoer, verhoogd kindergeld/groeipakket, quasi gratis crèche en sociaal tarief buitenschoolse kinderopvang en schoolvervoer, schoolbeurs, enz.

Deze groenlinkse regering beloofde de leeflonen op vier jaar tijd met maar liefst 10,75 procent te verhogen, naast alle indexsprongen en de uitbreiding van een resem sociale voordelen.

Maatschappelijk opvangnet

Uiteraard heb ik niets tegen een waardig maatschappelijk opvangnet. En armoede is iets verschrikkelijk. Een welvarend West-Europees land in een rijk continent mag dit niet toestaan. Een eerlijk leefloon als laatste strohalm tegen dakloosheid en mensonwaardigheid is een waardevol maatschappelijk instrument. Een teken van solidariteit.

OCMW van de wereld

Er zijn echter twee majeure problemen met deze links-gedomineerde regering van dit verdeelde land:

Ten eerste wil men de combinatie van open asielgrenzen én een sociale welvaartsstaat. En dat gaat niet. We kunnen het OCMW van de hele wereld niet spelen. Wist je dat momenteel al 38 procent van de leefloners niet-Belgen zijn? Ik heb het dan nog niet over de Belgen met de dubbele nationaliteit. En het aantal leefloners blijft elk jaar fors toenemen. Voor 2022 verwacht men een stijging van maar liefst 4 procent tot bijna 250.000 leefloners, een kwart miljoen! Nooit waren er meer vacatures, nooit smeekten de werkgevers luider om werkvolk en nooit eerder waren er meer leefloners. Onuitlegbaar.

Werken loont niet

Ten tweede wordt het door de sterke verhogingen van de leeflonen en uitbreiding van allerhande sociale tarieven (in eventuele combinatie met wat zwartwerk) almaar minder interessant om ‘s ochtends vroeg op te staan en te gaan werken. Zeker voor de laagste lonen wordt de kloof tussen werken en niet-werken steeds kleiner. De werkende middenklasse wordt compleet in de steek gelaten.

Deze situatie is onhoudbaar. Wanneer het lonender is om niet te gaan werken dan wel, leven we niet in een sociale welvaartsstaat maar in een asociale.

Tijd om keuzes te maken:

Sluit de grenzen voor illegale migratie, schrap het leefloon voor EU-burgers (moéten in eigen onderhoud kunnen voorzien), kies wie je binnenlaat in je land en maak werken terug écht lonend. Verlaag de lasten op arbeid fors.

De beste remedie tegen armoede, vereenzaming en sociale isolatie is immers werk.

In zowat heel het land stijgt het aantal leefloners, bij ons in Lubbeek daalt het. We zijn streng en zetten maximaal in op activering. Wie een jobaanbod (artikel 60 of ander stelsel) weigert, schrappen we. Écht sociaal, maar écht niet naïef. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “Theo Francken: “We leven in een asociale welvaartsstaat””

  1. Wijze woorden, die geen navolging zullen krijgen zolang de huidige coalitie aan de macht blijft, en we een opvangnet blijven voor ongecontroleerde migratie. Er zijn eigen mensen die een gans leven gewerkt hebben en minder pensioen krijgen. Geen dubbele nationaliteiten voor politieke en ambtelijke mandaten zou een begin kunnen zijn, anders blijft het dweilen met de kraan open.

  2. Theo schopt tegen een open deur. De Visegradlanden hebben dit al tientallen jaren geleden gezegd. Het Vlaams Belang ook. En toch worden die allemaal tegengewerkt door, jawel, Theo en de N-VA.

  3. Zeggen “minder interessant om ‘s ochtends vroeg op te staan en te gaan werken. ” in dezelfde zin als de suggestie van zwartwerk. Alsof je daar niet vroeg voor moet opstaan.
    Trouwens gratis OV is ook een leugen.

  4. Is dit niet jullie eigen fout?
    N-VA beweert altijd dat jullie een inclusieve partij zijn. Wat ik vaststel is dat in jullie inclusieve maatschappij er geen plaats meer is voor Vlamingen.

  5. Die activering zou overal moeten gebeuren. En wij werkenden , of zoals ik na 43 jaar werken , krijgen 3 euro belastingvermindering op onze elektriciteitsrekening .
    In 2024 of hopelijk vroeger zal de huidige regering de rekening van de bedrogen Vlaming gepresenteerd krijgen .

  6. IDD het is beter het geld van de staat uit te delen en de staatsschuld vooral niet te laten dalen. Ook mensen vervroegd op pensioen sturen na een gemiddelde loopbaan van 35 jaar en die pensioenen met geleend geld uitkeren op kosten van de toekomstige generaties is veel beter. Dat is pas sociaal hé.

  7. En mensen die niet kunnen werken ivm gezondheidsredenen, ik ben 100% afgekeurd en niet voor een rugpijn maar voor hart, long, lever en nier aandoening. Hoe wil hij die tegemoet komen mijn kosten zijn drastisch gestegen door mijn ziek zijn maar heb wel €1000,00 per maand netto ingeleverd. Wat vind hij daarvan.

  8. John, Theo heeft het niet over jou. Wel over diegene die wel kunnen werken maar niet willen, het financieel niet interessant genoeg vinden. Werkgevers smeken om werkvolk. Moesten alle profiteurs van de sociale zekerheid gaan werken dan zou er veel meer geld overblijven om mensen te helpen die het echt nodig hebben. Mensen zoals jij.

  9. Al die zaken zijn reeds 1000 keer gezegd, al 20 jaar lang. Ik kan er bijna niet meer op luisteren. Daar moet ge nu echt geen geleerde voor zijn. Maar het blijft bij eindeloos leuteren en minachting voor de gewone werkende mens.
    Op al die systemen zit ook nauwelijks of toch zeker onvoldoende controle. Die mensen die allemaal op die postjes zitten, die leven daarvan hé. Die zijn niet gemotiveerd om daar veel aan te veranderen. Uitdelen, en telkens weer roepen achter meer geld, daar behouden ze hun job mee, dat is ook de inhoud van hun job.

Plaats een reactie

Delen