Tom Van Grieken (Belga)

Tom Van Grieken (Belga)

Uncategorized

Tom Van Grieken: “De CST-pas schaadt de volksgezondheid én de democratie”

Tom Van Grieken

Tom Van Grieken is voorzitter van het Vlaams Belang. In deze vrije tribune neemt hij het beleid rond het Covid Safe Ticket op de korrel. Die coronapas leidt volgens Van Grieken tot een pasjesmaatschappij en zou voor een vals gevoel van veiligheid zorgen. Hij roept de deelnemers aan het Overlegcomité op om in de plaats daarvan eindelijk werk te maken van meer capaciteit in de ziekenhuizen.

Een nieuwe maand, een nieuw Overlegcomité. Sterker: er zijn er zelfs twee gepland deze maand. Toegegeven, dat is iets minder frequent dan drie Overlegcomités op drie weken. Maar met nieuwe Overlegcomités komen veelal nieuwe regels. Daarom wil ik graag mijn collega’s in de meerderheid verzoeken: speel voor één keer geen paniekvoetbal, sla niet in het wilde weg en willekeurig naar specifieke sectoren zonder gegronde reden én bovenal: kap nu eindelijk toch eens met die medisch en democratisch ongezonde CST-pas, want die is misleidend en discriminerend.

We moeten de nodige hervormingen aandurven in de zorgsector. Het oververmoeide zorgpersoneel en de onderbemande ziekenhuizen kunnen niet voor voldoende buffers zorgen tegen de hardnekkige coronapandemie. Dat weten we in feite al enkele jaren, want met elk stevig griepseizoen liggen de ziekenhuizen vol. Bijna exact een jaar geleden trok de sector zelf aan de alarmbel. De zorg legde een plan op tafel om onze IC-capaciteit structureel te hervormen. Want na jarenlange liberaliseringen en besparingen is het duidelijk dat maximale kostenefficiëntie niet ten voordele is van onze volksgezondheid.

Ik citeer even uit het plan dat werd voorgelegd in april 2021: “Het was duidelijk dat covid op en neer zou gaan. Maar we hielden ook rekening met het feit dat er ons mogelijk een griepgolf te wachten stond, aangezien we de afgelopen twee jaar daar amper immuniteit tegen hebben opgebouwd.” Ook werd terecht geanticipeerd dat de bevolking de lockdowns beu is; een reden te meer voor een grotere buffer in de ziekenhuizen. Enkele van de sleutels in het plan waren een flexibele, continue flow van patiënten tussen intensieve en andere afdelingen overheen het land en een reservekorps aan ondersteunend verpleegpersoneel. Dat korps zou kunnen worden ingezet op piekmomenten voor administratie en logistiek, waardoor het opgeleid zorgpersoneel kan specialiseren.

Ook moeten we verder doen met vaccins te zetten. De derde prik liep vertraging op omwille van de tegenstand door volksgezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Voouit), maar dat de vaccins uitwerken is net een argument om er meer te zetten, gezien we er meer nodig hebben om de werking en opgebouwde immuniteit op peil te houden. Men wist overigens al bij de conceptie van de vaccins dat ze een beperkte werkingstermijn hadden, iets dat de regering onduidelijk heeft gecommuniceerd of zelfs tegengesproken. En de beste manier om meer vaccins te zetten, is en blijft op vrijwillige basis.

Er is dus een weg uit de crisis. Een betere buffercapaciteit in onze ziekenhuizen, de voornoemde (en nieuwe) vaccins én ook de nieuwe anti-covid-medicatie, moeten ons in staat stellen om in de nabije toekomst uit de crisis te worstelen. Want we gaan met het virus moeten leren leven.

De paars-groene drang naar perceptie: “Lijken onze aankondigingen op kordaat beleid?”

Maar deze genuanceerde én-én-boodschap is niet het verhaal van premier Alexander De Croo (Open Vld) en de rest van zijn ploeg. Halve waarheden of volledige leugens worden daarbij niet geschuwd. Zo werd het verstandige plan van de zorg van tafel gegooid. Een moedwillig blind vertrouwen in de vaccins om álles op te lossen deed alles wijken. Niettegenstaande men toen dus al wist dat de vaccins uitwerken en niet volledig kunnen beschermen. Zelfs met de eerste Wuhan-variant werd gewaarschuwd voor partiële beschermingsratio’s. Een jaar later merken we de gevolgen van de paars-groene blindheid. De IC-capaciteit is niet toegenomen, wel integendeel; de zorg staat zodanig onder druk dat alle niet-covid-behandelingen alweer moeten wijken.

Het blijft echter niet bij dit gebrek aan voorziendheid. Men blijft ook nu de foute illusie omarmen en verkondigt gewoonweg zelfs verkeerde data. De Croo wist zo eind december te vertellen in De Zondag dat er op Intensieve Zorgen maar liefst vijf keer meer ongevaccineerden zijn opgenomen. Een schromelijke leugen of fout. De waarheid is dat er in december gemiddeld zelfs meer gevaccineerden werden opgenomen in de IC-afdelingen dan niet gevaccineerden. Dat hoeft ook niet te verbazen: er zijn circa 11 keer meer gevaccineerden.

Toch geeft de communicatie van De Croo mee waar het zijn regeringsploeg om te doen is: daadkrachtig proberen overkomen. Daarom sneed men in december willekeurig in de cultuursector. Niet omdat men indicaties had dat in de theaterzalen of de bioscopen besmettingshaarden ontwikkelden, maar omdat als Omikron zou escaleren in 2022 men kon zeggen: ‘ja, maar, we hebben toch wat ondernomen?’. De talrijke gedupeerden van dit cynische non-beleid moeten maar hun plan trekken.

CST-illusies

In dezelfde context is de regering De Croo (maar ook die van minister-president Jan Jambon) overgegaan tot het invoeren van CST-regels. Sindsdien heb je een sanitaire pas nodig om gewone dagdagelijkse dingen te doen zoals een restaurant- of cafébezoek. Dit niettegenstaande de N-VA en Open Vld maanden hebben volgehouden zich te zullen verzetten tegen een ‘pasjesmaatschappij’. IJdele woorden en beloftes. Sterker nog, de CST-pas dreigt zelfs nog “een periode van 2 à 3 jaar” in gebruik te zijn, beloofde De Croo op oudejaarssdag.

Het verzet tegen zo’n pasjesmaatschappij was én is nochtans legitiem. Inenting moet immers een vrije keuze blijven. Fysieke zelfbeschikking en keuzerecht staan immers centraal in een vrije samenleving en dat is maar goed ook. Toegegeven: geen enkel recht is absoluut, maar hieraan tornen in functie van een vaccin dat helaas niet als een ‘silver bullet’ werkt, is minstens dubieus. Bovendien schenden we met de CST-regelgeving het medisch geheim. Als rotte kers op de ranzige taart verplicht de overheid gewone burgers om toe te zien op deze schending. Burgers zouden elkaar niet hoeven te controleren, dat is politiewerk. De schepping van a- en b-burgers zou tot slot elke rechtgeaarde democraat een wrange smaak in de mond moeten geven.

En daar waar we voor de invoering van de pasjesmaatschappij geen aanwijzingen hadden dat het CST-regelwerk zou zorgen voor minder besmettingen, weten we inmiddels dat de CST zelfs voor het omgekeerde heeft gezorgd. De afkorting van CST is dan ook bijzonder misleidend: Covid Safe Ticket. Maar CST-regels garanderen helemaal geen veiligheid. Integendeel, ze hebben gezorgd voor meer besmettingen door een vals gevoel van veiligheid. Dat zeggen ook experts als Immanuel André en Geert Molenberghs. Tegelijk gaf ook Vandenbroucke toe dat een (strengere) CST-pas vooral dient om de vaccinatiegraad te verhogen.

Het was dus al erg genoeg dat men de CST-pasjesmaatschappij invoerde – maar nu wil men het regelrecht verplichten via ‘1G’ of’ 2G’: een zoveelste bocht van Open Vld en de laatste nagel in de doodskist van het keuzerecht. Ook de illusie dat het paars-groen te doen is om volksgezondheid wordt hiermee verbrijzeld. Van negatief getesten weten we tenminste met enige zekerheid dat ze niet positief zijn, van gevaccineerden weten we dat helaas niet per se. Wie drie vaccins kreeg, moet na een risicovolle blootstelling voortaan zich zelfs niet meer laten testen of in quarantaine.

Minder CST-regels, zondebokken en dwang: meer preventie, zorg en gezond verstand

Ik wil De Croo en co, maar ook zijn collega’s uit de Vlaamse regering van Jambon dan ook verzoeken, zelfs smeken als dat helpt: weersta voor één keer de verleiding van de arbitraire schaamlapjes die vooral dienen om daadkrachtig over te komen.

Kies voor wat werkt: timmer aan onze capaciteit in de ziekenhuizen, zorg voor een brede toegang tot anti-coronamedicatie, werk aan preventie door te sensibiliseren rond onderliggende factoren zoals diabetes en overgewicht en vaccineer vlot daar waar de grote winsten te halen vallen: bij de bereidwillige 93% van de bevolking.

Kap met wat niet werkt: pest niet zomaar willekeurig en zonder aanleiding sectoren of scholen, schaf de CST-regels die zorgen voor een vals gevoel van veiligheid terug af en berg de plannen tot verplichte vaccinatie op, die zijn enkel koren op de molen van de antivax-propagandisten. Laat ons met het nieuwe jaar een nieuw verhaal starten: één dat echt werkt, en niet enkel dient voor de bühne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Tom Van Grieken (°1986) is voorzitter van het Vlaams Belang.

13 gedachten over “Tom Van Grieken: “De CST-pas schaadt de volksgezondheid én de democratie””

  1. Wijze woorden van Tom Van Grieken. Bij de N-VA nemen ze geen standpunt in. Ik ben een eerste keer gevaccineerd maar heb de booster geweigerd. Dat zal ik ook doen bij een 2de, 3de,… Ik heb covid-19 gehad en heb nu een herstelcertificaat voor 6 maanden. Ik heb nog nooit op VB gestemd. Als ze in België naar 1G gaan dan wordt het in 2024 de eerste keer.

  2. De enige bedoeling van deze angst en haatzaaierij is om zo onze vrijheden af te bouwen.
    Waarom anders alle blokkeringen op big tech, de ontslagen van kritische wetenschappers, de schorsingen van geneesheren, het verbod op bewezen medicatie (waardoor men niet of minder in het ziekenhuis geraakt), de vervalsingen door Sciensano van de cijfers, etc?

  3. Sorry om dit te moeten zeggen. N-VA neemt wel degelijk een standpunt in. In het Vlaamse parlement is een voorstel tot uitbreiding van het CST ingediend ondertekend door 3 N-VA ers.
    Blijkbaar betekent voor N-VA nu de inclusieve mij : immigranten welkom, maar eigen burgers die niet slaafs willen volgen NIET

  4. Als 50% van de mensen hun midelviger zouden opsteken waren wa al lang van dat gedrocht vanaf… Zoals de Waalse cinemauitbaters, toch opendoen en de Waalse politiek komt meteen erop terug… Gezien hoe lang het duurde eer Herr VDB of Führer De Croo hun kar keerden in opdracht van hun Waalse collega’s. Nog geen 24u!

  5. Werken de vaccins, mijnheer Van Grieken ? Verbeteren de (4 door belgie goedgekeurde) vaccins de immuniteit? Echt ? Waar haal je die wijsheid vandaan ?

  6. Inderdaad het Viv-Aldi gedrocht haat enorm onze “Vrijheid van Meningsuiting” en heeft blijkbaar ter zake hun butlers van het PoCo-Loge Repressieapparaat al carte blanche gegeven. Minstens de perceptie wordt geschapen dat de beweerde “Scheiding der Machten” slechts een scheidingsmuurtje van één enkele kleddernatte rol toiletpapier “hoog” zou wezen.

  7. Heb al enkele bloedtesten bekeken van gevaccineerden.Het is verschrikkelijk.Ik hoop en zal er voor bidden dat de politiek hun waarheden gaan inzien en het besturen naar het normale leven.

Plaats een reactie

Delen