Het bewuste boek: Harry Potter en de Steen der Wijzen - Afbeelding: Shutterstock

Het bewuste boek: Harry Potter en de Steen der Wijzen - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Universiteit plaatst ‘inhoudswaarschuwing’ bij boeken JK Rowling

Niels Geerinck

Het departement Engels aan de Universiteit van Chester plaatst ‘inhoudswaarschuwingen’ bij de boeken van JK Rowling. Volgens de onderwijsinstelling kan het bestuderen van de boeken leiden tot “moeilijke gesprekken over gender, ras en seksualiteit.”

De faculteit stemt de ‘waarschuwing’ vooral af op eerstejaarsstudenten die het vak ‘benaderingen van de literatuur’ volgen. Tijdens de hoorcolleges worden er verschillende werken besproken, waaronder zogenaamde ‘Young adult books’ zoals ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ en ‘The Hunger Games’, die eerste moet het nu ontgelden.

De universiteit duidt de ingreep als volgt: “Hoewel we in deze module een selectie van Young Adult-boeken bestuderen, kan de aard van de theorieën die we op deze teksten toepassen leiden tot een aantal moeilijke gesprekken over gender, ras, seksualiteit, klasse en identiteit. Deze onderwerpen zullen objectief, kritisch en vooral met respect worden behandeld. Als iemand problemen heeft met de inhoud, neem dan contact op met de professor of assistent om hen hiervan bewust te maken.”

Tot doodsbedreigingen toe

De succesvolle auteur van de Harry Potter-reeks ligt al langer onder vuur. Die heisa begon nadat Rowling enkele uitspraken deed over de biologische verschillen tussen transgenders en vrouwen. “Ik ben zeker dat er een woord bestaat voor ‘mensen die menstrueren’, namelijk gewoon vrouwen”, zo schreef ze.

Dit viel niet in goede aarde bij de acteurs waarmee Rowling samen heeft gewerkt om haar boeken te verfilmen. Emma Watson (Hermelien) en Daniel Radcliffe (Harry Potter) zette zich af tegen de uitlatingen van Rowling en verbraken alle contact met haar. “Transgenders zijn wie ze zeggen dat ze zijn en ze verdienen het om hun leven te leiden zonder telkens in vraag te worden gesteld of gezegd te worden dat ze niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn”, aldus Watson destijds.

De schrijfster werd tevens uitgejouwd op Twitter als zijnde ’transfoob’ en ‘radical exclusionary feminist’ . Uiteindelijk kreeg ze ook te kampen met intimidatie en doodsbedreigingen. Haar privéadres werd zelfs online gegooid, waarop enkelingen ook dreigementen achterlieten bij haar voordeur. “Ik ontving zoveel doodsbedreigingen dat ik het huis ermee kon behangen“, zo klonk het bij de auteur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Universiteit plaatst ‘inhoudswaarschuwing’ bij boeken JK Rowling”

  1. Er heeft in de Harry Potter-boeken überhaupt nooit iets gestaan dat “discriminerend” is of iets te maken heeft met genderkwesties. Dit is regelrechte “boekenverbranding”. In een zéér zéér ver verleden had ik nog “’n beetje oor” naar de verzuchtingen voor “meer tolerantie” of hoe het men toen noemde, maar dat is met het walgelijke fascistoide gedoe van de laatste jaren definitief naar de vuilbak verwezen, voor de rest van mijn leven. Daar gaat niemand nog iets aan veranderen.

  2. U niet storen aan die woke bende. Ze zullen nooit tevreden zijn, ze zijn hersenloos als een tyrannosaurus, alleen kop en muil om te vreten. Daarvoor en alleen daarvoor leven ze.

Plaats een reactie

Delen