Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken - Afbeelding: Photonews

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Van Grieken verzet zich sterk tegen CST: “Jambon is een leeuw zonder klauwen”

Niels Geerinck

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert in een interview met De Zondag, vol ontsteltenis op de uitbreiding van het CST. Daarnaast hekelt hij ook de houding en verantwoordelijkheid van de N-VA en in het bijzonder die van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Sla toch eens op tafel, man.”

Van Grieken pleit onomwonden voor de afschaffing van het CST. “Ik wil geen samenleving waar burgers de medische gegevens van andere burgers controleren”, zo klinkt het. Daarnaast geeft het CST een vals gevoel van veiligheid, zo vindt hij. “Ook wie groen licht heeft, kan het virus oplopen. Ik heb het zelf meegemaakt.”

De Vlaams Belang-voorzitter wijst op de noodzaak van een wetenschappelijke onderbouwing bij het invoeren van de maatregelen. “Wij willen alleen maatregelen die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het sluitingsuur is ook zoiets. Dat is toch belachelijk?

Hij plaats zich in het debat rondom het CST dus regelrecht tegenover Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die ongevaccineerden wil weren uit het sociale leven. Volgens Van Grieken grenst de houding van Rousseau tegen het totalitaire aan. “Waar zijn we mee bezig? Ik was woedend, écht. Het doet denken aan de manier waarop de Chinese communisten de vrijheden beperken. Elke vezel van mijn lijf zal zich daartegen verzetten Vrijheid is géén gunst. Bovendien is zijn stelling gebaseerd op het CST. Ik zal u mijn definitie daarvan geven: catastrofaal, stom en totalitair.”

Meer middelen naar de zorg en gezond verstand

Volgens Van Grieken moet er nog steeds ingezet worden op de opschaling van de zorg en dienen er dus meer middelen te worden vrijgemaakt. “Maak eindelijk werk van meer handen en meer bedden. Dat zou tenminste een duurzame oplossing zijn”, zo zegt hij. Maar gezond verstand is naast vaccinatie een belangrijk onderdeel van de oplossing.

Slenteren van lockdown naar lockdown behoort volgens hem niet meer tot de mogelijke opties, nu de kracht van het virus afneemt. “Ik ben ervan overtuigd dat het virus aan kracht zal afnemen. Er zullen wel nog varianten opduiken. Je moet daarom je ziekenhuizen beter wapenen tegen pieken. Je kan toch niet booster na booster geven en je samenleving op slot houden? Zelfs de WHO zegt dat dat niet duurzaam is”

“Politiek doet niet wat ze belooft”

In tegenstelling tot Rousseau is Van Grieken sterk gekant tegen het verplichten van vaccinatie. “De regering heeft de mensen beloofd dat vaccinatie vrijwillig zou zijn. De Vlaming heeft zich massaal gevaccineerd. Wel, hou u dan aan uw belofte”, zo fulmineert hij. “Meer dan 90 procent van de volwassenen is gevaccineerd. Het is het debat niet waard.”

De Vlaams Belang-voorzitter wijst de vrijheidsbeperkingen die de Vivaldi-regering wil opleggen van de hand. “Het probleem in deze crisis is dat de overheid morrelt aan de grondwettelijke vrijheden van mensen. Het CST bijvoorbeeld: dat is een te verregaande ingreep op onze vrijheid. Het is toch niet aan godbetert Conner Rousseau om te bepalen wie naar de fitness en de voetbal mag?”

“Sla toch eens op tafel, man!”

Tevens kan de houding van de N-VA binnen de Vlaamse regering maar weinig sympathie genieten bij Van Grieken. “Het idee ‘wat Vlaanderen zelf doet, doet het beter’ is helaas in rook opgegaan: dat is het palmares van Bart De Wever“, zo klinkt het onverbiddelijk.

Voor de Vlaams Belang-voorzitter is Jan Jambon een ‘leeuw zonder klauwen’ en draagt hij een verpletterende verantwoordelijkheid. “En hoe Jan Jambon in deze crisis aan het handje loopt van Alexander De Croo (Open VLD) (..) Jambon is een leeuw zonder klauwen. Sla toch eens op tafel, man. Als hij zegt dat de cultuursector open zal blijven, dan wordt ze gesloten. Als hij zegt dat de scholen open zullen blijven, dan komt er week extra vakantie. Nu zegt hij dat het CST zal afgeschaft worden. Wat denkt u dat er zal gebeuren?”

“Mijn Vlaams hart bloedt. Dit maakt de strijd voor de Vlaamse zaak niet makkelijker. Dit is echt bijzonder jammer”, zo besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

11 gedachten over “Van Grieken verzet zich sterk tegen CST: “Jambon is een leeuw zonder klauwen””

  1. Peiling na peiling zakt de NVA. Begrijpelijk als je het parcours van deze MP bekijkt. Het is nu al te laat om op tafel te kloppen. Onbegrijpelijk dat deze MP lid is van een Vlaams-Nationalistische partij.

  2. Helaas, in deze verwarde tijden heeft Jan Jambon de perceptie tegen zich gekregen. Het is natuurlijk gemakkelijker vanuit de oppositie kritiek te geven, maar aan de communicatie van Jambon schort toch wat.
    Vlaanderen lijdt aan de Belgische compromisziekte.
    Er zal en wonder moeten gebeuren om het tij te keren.

  3. Was het ook niet dhr.Jan Jambon toenmalig minister van binnenlandse zaken die Brussel ging vrijwaren van jeugdbendes , zware criminaliteit ,geweld tegen politie ,brandweer en hulpdiensten die tot op vandaag dode letter blijkt te zijn of heb ik het verkeerd voor ?

  4. Jan Jambon een leeuw zonder klauwen? Zeg maar een mossel zoals de leider van zijn partij? Anderzijds mag men eens proberen
    een Franstalige politieke mossel te vinden. Veel succes.

  5. Mooi. Maar weeral zo plat populistisch. Ik hoor Van Grieken niet van leer trekken tegen de invoering van het Corona certificaat (direct na het afschaffen van de Covid_Safe Pass). Het nieuwe Corona certificaat, dat enkel de privileges erkent van wie de twee eerste spuiten gekregen heeft + een Pfizer booster shot. Niet van wie corona heeft doorgemaakt, ook niet van wie een sterk immuunsysteem heeft opgebouwd, ook niet wie met een PCR test kan bewijzen dat hij corona-vrij is. Plat, mijnheer Van Grieken.

    _______
    Nog erger is zijn uitspraak: “doet denken aan de manier waarop de Chinese communisten de vrijheden beperken” Da’s klinkklare onzin Tom. Vraag dat eens aan de duizenden Vlamingen die in China wonen en werken. Ik voel mij veel, veel vrijer in China dan in dit onzalige belgenland.
    Stel de vraag eens aan Filip Dewinter, mijnheer Van Grieken.

  6. Jan Jambon en Bart Dewever komen kwa karakter en Vlaamsgezindheid nog niet aan de enkels van Filip Dewinter. Het is geen toeval dat de Franstalige ultra’s zo gebeten zijn tegen het VB. En anderzijds is de doorsnee Vlaming dikwijls geen gemeenschaps- noch cultuurmens. Waar zou hij het geleerd hebben? Alvast niet bij onze Nederlandstalige Belgicistische en kosmopolitische media. Fundamenteel verschil met de Israëlitische gemeenschap die joodse/Israëlische roots koesteren en deze zonder complexen etaleren.

Plaats een reactie

Delen