Uncategorized

Van Quickenborne over Dave De Kock: “Momenteel geen plaats voor dergelijke psychopaten”

Redactie PAL

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft vandaag gereageerd op de dood van het 4-jarig jongetje dat ontvoerd werd door Dave De Kock. Dat brengt VRT NWS. Volgens de minister is er momenteel geen plaats voor dergelijke “psychopaten” en moet er dringen meer geïnvesteerd worden.

Gisteren werd de 4-jarige Dean Vanberckmoes dood teruggevonden in Zeeland. Hij werd eerder ontvoerd door Dave De Kock. Nu blijkt dat deze laatste eerder al een gevangenisstraf van 10 jaar had uitgezeten voor de mishandeling van zijn 2-jarige stiefzoon, die aan zijn verwondingen overleed.

De Kock heeft zijn celstraf, die hij in 2010 kreeg, volledig uitgezeten. Daarbij werd volgens minister Van Quickenborne elke vraag tot vervroegde vrijlating afgewezen. Wel had de gevangenis van Tilburg tussen 2010 en 2015 gevraagd om De Kock in een psychiatrische instelling te plaatsen, wat niet gebeurde. “Daar was niet genoeg plaats.“, aldus Van Quickenborne. Daarop werd beslist om hem naar Ruislede over te brengen, waar hij geholpen werd om van zijn drugsverslaving af te raken. Sinds december 2018 was hij weer op vrije voeten.

Niet opgevolgd

De vraag werpt zich nu op of De Cock niet opgevolgd had moeten worden, ook al had hij zijn straf volledig uitgezeten. Volgens de minister was dat in 2010 nog niet mogelijk. “Er bestaat een instrument om mensen die uit de gevangenis komen op te volgen, de terbeschikkingstelling.”, stelt Van Quickenborne. “Maar dat bestond in 2010, op het moment van de veroordeling van De Kock, nog niet. Het werd pas in 2012 ingevoerd.”

Investeren in psychiatrie

Volgens de minister is de grootste tekortkoming dat er momenteel geen plaats is in psychiatrische instellingen voor dergelijke risicoprofielen als De Kock. “We moeten veel meer investeren in zorg. Het is een verantwoordelijkheid van Justitie, maar ook van de minister van Volksgezondheid en de deelstaatministers, om in de psychiatrie ook plaatsen te voorzien voor dat soort mensen, zodat zij kunnen worden opgevolgd in een zorg op maat.”

Ook al is er de laatste jaren veel geïnvesteerd in plaatsen voor bijvoorbeeld seksuele delinquenten, stelt de minister vast dat dit voor andere profielen minder het geval is. “Voor heel zware profielen, hoogrisicoprofielen en psychopaten zijn er te weinig plaatsen.” Daarom wil Van Quickenborne dit jaar nog 200 extra mensen aannemen voor zorg en gezondheid binnen het gevangeniswezen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




22 gedachten over “Van Quickenborne over Dave De Kock: “Momenteel geen plaats voor dergelijke psychopaten””

  1. Van Quickenborne vindt die gast een psychopaat en wil daar nog belastinggeld aan spenderen. Ik vindt dat De Kock een monster is waar geen enkele euro moet aan gespendeerd worden. Heel jammer dat de doodstraf is afgeschaft.

  2. De man is alweer druk bezig de vinger naar iedereen te wijzen. Die man leeft niet in een ivoren toren maar op Mars. Och ja, een privé kok op onze kosten, auto met chauffeur, daar doe je het toch voor.

  3. Geen plaats ? Doe eens ernstige, – wel ERNSTIGE – inspanning om ALLE criminelen van buitenlandse afkomst te repatriëren naar hun land van herkomst, en er wij hebben plaats zat om ons autochtoon crapuul veilig en wel op te bergen. Tussen haakjes, een gedetineerde kost rond de 170 € per dag. Meer dan 5000 € per maand !!! In een land waar al 54 % van het bnp naar de staat gaat. We worden meer dan slecht geregeerd.

  4. Wanneer het spreekwoordelijk kalf verdronken is weten ze altijd, wat moest gebeuren om zich te verstoppen voor de feiten. 200 extra mensen aannemen en vooral niets doen tot de hetze voorbij is. Zoals altijd is hij een mooiprater tot de storm voorbij is. Hij zou beter zwijgen in plaats van zichzelf goed te praten.

  5. Hypocriet , uw trekt toch zo graag uw Calimero verkleedpakje aan om zo uw politieke vrienden te vrijwaren van elke verantwoordelijkheidsplicht ten overstaan van de samenleving .

  6. En omdat er geen plaats is, laat ge ze maar gewoon los op de maatschappij.
    En al dat grenzeloos veel geld voor de migranten?
    Zou men niet beter eerst zorgen, dat men het pak miserie dat we hier al hebben, probeert te beheren? Maar ja, als ge eerst al de miserie van ’t buitenland moet oplossen. Daar kunt ge lang met bezig blijven. Waarom?

  7. Het alternatief: het recht in eigen handen nemen? Met de liberalen gaan we uiteindelijk ten einde raad nog de sharia omarmen. Het huidige liberaal regime is een dieptepunt in de Belgische geschiedenis. Nooit kregen ze zo weinig vertrouwen van de kiezer en toch zitten ze op sleutelposities in de federale- en Vlaamse regering. Uiteindelijk blijven er nog twee alternatieven: het Vlaams Belang en de PVDA.

  8. Spijtig genoeg mag er voor geen enkele moord nog de doodsraf opgelegd worden. Enige oplossing voor het beschermen van de maatschappij tegen degelijke psychopaten is echte levenslange internering. En om dit te betalen zou deze on-regering al het half miljard EXTRA voor de opvang en pampering van gelukszoekers kunnen terughalen….

  9. Geen plaats voor psychopaten in de gevangenissen (sic). Gelukkig is er nog plaats op de kerkhoven voor de slachtoffers van psychopaten. En als de rechtbanken nu eens begonnen met geen politieke dissidenten meer naar de gevangenis te sturen dan kwam er toch plaats vrij voor het krapuul (resic).

Plaats een reactie

Delen