Uncategorized

Vanaf nu uittreksel strafregister nodig om met kinderen te mogen werken

Redactie PAL

Vandaag maakten Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir en Vlaams minister van Sport Ben Weyts bekend dat wie met minderjarigen wil werken, vanaf nu een uittreksel van diens strafblad zal moeten voorleggen. De maatregel kadert in het actieplan tegen seksueel geweld.

In totaal zijn er zo’n 71 maatregelen uitgewerkt in het actieplan tegen seksueel geweld, waarvan het voorleggen van een uittreksel van het strafregister er één is. Inspiratie voor de maatregel kwam er van de bijzondere commissie die zich moest buigen over het probleem van grensoverschrijdend gedrag in de sportwereld.

De politiek volgt hun aanbeveling nu, maar de maatregel wordt breder getrokken dan enkel de sportwereld. Zo zullen niet enkel trainers van jeugdspelers een uittreksel moeten voorleggen, maar bijvoorbeeld ook regisseurs in jeugdtheaters. Daarmee komen ze in het rijtje van leerkrachten en jeugdhulpverleners, die dit vandaag al moeten doen. Het is dan aan de organisatie om te oordelen of ze mensen met een strafblad nog kunnen aanwerven. Geen gemakkelijke opgave, en daarom zal per sector een draaiboek uitgewerkt worden om te helpen bij die procedure.

Meer transparantie bij sollicitatie

Volgens minister van Justitie Demir gaat het zeker niet om een maatregel die alle problemen zal oplossen, maar kadert het wel in een groter pakket van nieuwe regels. “Met deze maatregel zorgen we opnieuw voor meer transparantie bij aanwervingen. Elk kind en elke familie die we op die manier het trauma van fysieke of psychische mishandeling besparen, is een overwinning”, reageert minister Demir.

Ook minister van Sport Ben Weyts schaart zich achter de nieuwe regel. “Als we onze kinderen en jongeren toevertrouwen aan iemand, dan verwachten we van die persoon een onberispelijke staat van dienst in de omgang met minderjarigen.” Toch geeft hij toe dat er nog steeds delinquenten door de mazen van het net kunnen glippen. “Een uittreksel uit het strafregister zegt misschien niet altijd alles – niet elke dader is gevat en bekend – maar het is wel een extra verdedigingsmuur rond de sportclubs.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Vanaf nu uittreksel strafregister nodig om met kinderen te mogen werken”

Plaats een reactie

Delen