Vlaams Parlement (Belga)

Uncategorized

Vlaams Parlement keurt verlenging CST goed

Belga Press Agency

Het Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor de verlenging van het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) in Vlaanderen. De huidige regeling zou eind deze maand aflopen, maar wordt nu tijdelijk verlengd. Een precieze einddatum staat er niet in het decreet maar wordt gekoppeld aan het einde van de ‘epidemische noodsituatie’ op federaal niveau. Zodra die noodsituatie achter de rug is, kan het CST op de schop, zeggen meerderheidspartijen (N-VA, CD&V, Open Vld).

Het huidige voorstel van decreet over de toepassing van het CST in Vlaanderen loopt eind januari af. Het Brussels en Waals Parlement hebben intussen al het licht op groen gezet voor een verlenging van het gebruik van het CST. Daar loopt de verlenging tot uiterlijk 15 april. 

Ook in het Vlaams Parlement is vorige maand door de meerderheid een voorstel ingediend dat voorziet in een verlenging van het CST. Dat voorstel werd woendag met spoed geagendeerd en besproken in de plenaire vergadering. 

Volgens indieners Katrien Schryvers (CD&V), Lorin Parys (N-VA) en Freya Saeys (Open Vld) is het door de huidige vijfde golf nodig op tijdelijk vast te houden aan het CST. 

De meerderheidspartijen benadrukken dat het gaat om een “tijdelijke” verlenging. De duur van de verlenging wordt gekoppeld aan de duur van de ‘epidemische noodsituatie’,  al kan de Vlaamse regering op elk ogenblik beslissen om vroeger in te grijpen. “Hopelijk is het binnen enkele weken niet meer nodig zodra we belanden in de gele fase (bij de gele fase in coronabarometer is de epidemiologische situatie en de druk op de ziekenhuizen onder controle, red.)”, stelt N-VA-parlementslid Parys. 

Oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA stemden tegen de verlenging van het CST. Volgens Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens is het instrument zelf niet alleen “vrijheidsbeperkend en discriminerend”, maar is het ook “onbegrijpelijk en een ware schande” dat er over de verlenging geen grondig parlementair debat is gevoerd. Volgens Lise Vandecasteele (PVDA) zorgt de coronapas voor een “vals gevoel van veiligheid” en zijn er ook geen legitieme argumenten om het instrument te verlengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

18 gedachten over “Vlaams Parlement keurt verlenging CST goed”

  1. Met N-VA komen we in Vlaanderen geen stap vooruit. N-VA blaast warm en koud en gaat hopelijk in 2024 een grote verkiezingsnederlaag tegemoet ! Ze zijn inderdaad geen haar beter van Vivaldi, alles voor de postjes.

  2. Deze pragmatische beslissing van de Vlaamse Regering toont haar
    zwakte en onbeduidenheid door zich te verschuilen achter de Federale Overheid.
    Preventie is een Vlaamse materie of zijn we dat vergeten?

  3. Tja, wat NVA zegt en wat NVA doet zijn 2 totaal verschillende zaken! Dat hebben we al lang aan den lijve ondervonden. De CST verlenging goedkeuren is gewoon een signaal van NVA aan Vivaldi dat ze tot alle, zelfs de meest idiote beslissingen, willen goedkeuren zolang ze maar met Vivaldi mee in de volgende federale regering mogen!

  4. NVA hangt nu overduidelijk zijn karretje aan VIVALDI door de verlenging te koppelen aan de federale “epidemiologische noodsituatie” die bepaald word door het federale.
    GENOTEERD! Slappe Jan kan volgende verkiezingen promotie maken tot kuisvrouw, want hij ZAL NVA VEEL STEMMEN KOSTEN!

  5. De gespleten tong van de NVA is echt geen verrassing. In België, als mensen verandering wensen, dan kan men nog enkel PVDA of VB stemmen. De rest bevindt zich op elk vlak in het centrum. Dat betekent dat kleine nuances in beleid meer dan waarschijnlijk verschillende legislaturen zullen duren alvorens ze gerealiseerd kunnen worden. De Extremen die men binnen het centrum tolereert, dat zijn de groenen, die kunnen als minderheid de grootste realisaties van allemaal maken. Het is echt droevig. Voor mij mag NVA de boom in. Het is nu wel goed geweest.

  6. Bye bye Vlaanderen. Mijn vrouw en ik gaan dit land verlaten. Jan J., nee, geen Rapper maar een „puppet on the string“, Bartje, de koning van Antwerpen en zijn falende NVA vertegenwordigen erder Schwab, Soros en the Great Reset. Shame on them!!!

  7. Hoe kan een partij als Nva het cst goedkeuren en ondertussen tegen een pasjesmaatschappij zijn ? Het wordt tijd dat deze partij haar rug eens recht en doet waar ze zegt voor te staan. Mijn stem zijn ze momenteel kwijt .

Plaats een reactie

Delen