President Xi Jinping responds to a questions during the joint press conference. (Christy Bowe/Polaris) © Christy Bowe/Polaris/Photo News

President Xi Jinping responds to a questions during the joint press conference. (Christy Bowe/Polaris)

Uncategorized

VS saboteren volgens China de Olympische Winterspelen

Maarten Sirre

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de Verenigde Staten ervan het neutrale evenement te politiseren. China beweert bijvoorbeeld dat de VS haar atleten zou betalen om kritiek te uiten op het communistische regime. De VS en andere Angelsaksische landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië hadden in december al aangekondigd de Spelen te zullen boycotten. Al zouden hun atleten niet tegengehouden worden om te participeren.

In de Chinese krant ‘China Daily’, dat in handen is van de Communistische Partij, worden niet nader genoemde bronnen aangehaald. Die zouden bewijs hebben dat de Verenigde Staten zijn atleten, maar ook de sporters van andere landen, zouden willen aanzetten om hun ongenoegen te uiten jegens de Chinese regering. De zogenaamde bronnen voorspellen dat de internationale gemeenschap vanzelfsprekend afkeurend zal reageren ten opzichte van Amerika.

De VS reageren

De Amerikaanse ambassade in Peking ontkent alle aantijgingen. “Amerikaanse atleten hebben het recht om zich vrij uit te drukken, ook over het bevorderen van mensenrechten”, aldus de woordvoerder van de ambassade. De VS ontkennen hiermee de beschuldigingen over het doelgericht willen verspreiden van ongenoegen over de mensenrechtenschendingen door de Chinese staat.

Diplomatieke boycot

In december hadden de Verenigde Staten en meerdere van haar bondgenoten al aangekondigd de Winterspelen in China diplomatiek te boycotten. Een diplomatieke boycot houdt in dat overheidsmedewerkers niet naar de Spelen mogen, maar dat geldt niet voor de atleten. De reden voor de boycot is het schenden van de mensenrechten tegen bijvoorbeeld de Oeigoeren, een Turks en islamitisch volk. Vorig jaar werd ook in België een resolutie goedgekeurd die waarschuwde over een mogelijke genocide tegen die etnische minderheid. Alle partijen stemden mee, buiten de communisten van de PVDA.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “VS saboteren volgens China de Olympische Winterspelen”

  1. De VS heeft in december 28 “speciale afgevaardigden” allemaal met een diplomatiek paspoort naar Beijing gestuurd om de (minder dan 50) Amerikaanse atleten te “begeleiden”. Die “diplomaten” hebben van China allemaal een visa gekregen. Alle Amerikaanse atleten die deelnemen aan de Olympische Winterspelen in Beijing hebben een “speciale training” gekregen, niet om betere sportprestaties te kunnen afleveren maar om hun duidelijk te maken dat ze in Beijing het Amerikaanse standpunt moeten uitdragen.

  2. Erratum: Er zijn 47 Amerikaanse “State Department Officials” in Beijing, allemaal met een diplomatiek paspoort. En er zijn 224 Amerikaanse atleten die deelnemen aan de Winter Olympics. Eén atlete (Summer Britcher) heeft al een waarschuwing gekregen omdat ze té positief rapporteerde over de accommodatie in Beijing. Ze had een TikTok filmpje gepost waarin ze wild enthousiast was over het elektrisch bediende bed met afstandsbediening in haar kamer.

  3. Correctie: De VS heeft 47 State Department Officials naar Beijing gestuurd. Die hebben allemaal een diplomatiek visa gekregen van China. De opdracht van die 47 diplomaten is om de 224 Amerikaanse atleten te “begeleiden”. Ze gaan er voor zorgen dat de atleten (allemaal met veel volgers op de sociale media) enkel maar negatieve berichten over China posten op hun Facebook.

Plaats een reactie

Delen