Somalië. Shutterstock

Somalië. Shutterstock

Uncategorized

Verschillende Somalische politici komen om het leven bij aanslag die 13 doden eist

Van de redactie

Bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag in een restaurant in de Somalische stad Beledweyne zijn minstens dertien doden gevallen waaronder enkele (lokale) politici en overheidsfunctionarissen. Volgens een politiewoordvoerder gaat het om de ergste aanslag ooit in de stad.

In Centraal-Somalië zijn zaterdag, aan de vooravond van de eerste stemronde voor de parlementsverkiezingen, zeker 13 mensen om het leven gekomen bij een aanslag in een restaurant gevuld met lokale functionarissen en politici. Twintig andere mensen raakten gewond, zei politiewoordvoerder Dini Roble Ahmed. 

Al-Shabaab

Somalië, met name de hoofdstad Mogadishu, wordt de laatste weken vaker getroffen door aanslagen. Deze worden meestal opgeëist door de jihadistische Al-Shabaab-beweging. De aan Al-Qaida gelieerde terreurgroep wil daar de regering omverwerpen. Niet geheel toevallig dus dat één van doden bij de aanslag een belangrijke kandidaat was bij de lopende parlementsverkiezingen.

Al-Shabaab heeft al sinds 2008 voet aan de grond in Somalië. Het telt er een tienduizendtal strijders en runt hele delen van het platteland als een soort van overheid. De terreurorganisatie lokt jongeren onder valse voorwendsels, om hen vervolgens in te zetten om aanslagen te plegen. Hun gehoorzaamheid wordt afgedwongen door de families van de desbetreffende jongens met de dood te bedreigen.

De recente aanslagen van Al-Shabaab zouden voor nog meer problemen kunnen zorgen bij de verkiezingen, die al eerder een jaar vertraging hebben opgelopen voor gelijkaardige acties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Verschillende Somalische politici komen om het leven bij aanslag die 13 doden eist”

  1. Toen Afrika bestuurd werd was het veiliger voor de Afrikanen en er was meer welvaart voor de inheemse volkeren. Mag die waarheid nog luidop gezegd worden of zijn zwarte levens niet belangrijk in Afrika waar zwarte leiders aan de knoppen zitten?

  2. Toen Afrika bestuurd werd door de Europeanen was het veiliger voor de Afrikanen en er was meer welvaart voor de inheemse volkeren. Mag die waarheid nog luidop gezegd worden of zijn zwarte levens niet belangrijk in Afrika waar zwarte leiders aan de knoppen zitten?
    Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen