Illustratie Wouter De Paepe/ Foto's Shutterstock

Illustratie Wouter De Paepe/ Foto's Shutterstock

Uncategorized

Aantal Russische banken wordt uit betaalsysteem Swift gegooid

Van de redactie

Een aantal Russische banken krijgt geen toegang meer tot het internationale betalingssysteem Swift vanwege de invasie in Oekraïne. Dat hebben de Europese Unie, de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk afgesproken. De maatregel is onderdeel van een nieuw sanctiepakket.

Het uitsluiten van Rusland betekent in feite dat die Russische banken geen toegang meer hebben tot de internationale financiële markten. Banken van over de hele wereld gebruiken het Swift-systeem om gegevens over financiële betalingen uit te wisselen. Eromheen werken is mogelijk, maar dat is bijzonder lastig.

Iran kent de gevolgen

In 2012 was er een gelijkaardig geval, waarbij Iran geviseerd werd vanwege zijn nucleaire programma. Het was toen ook de Europese Unie die Swift oplegde om Iraanse banken uit te sluiten van het betaalsysteem. Het ontkoppelen van de Iraanse banken in 2012 legde toen de economie zo goed als lam. De export van olie, de belangrijkste inkomstenbron in Iran, daalde in enkele jaren tijd tot minder dan de helft. 

Economen zijn het er dan ook over eens dat de Russische economie zwaar getroffen zou worden als de banken uitgesloten worden van Swift. Internationale handel wordt dan zo goed als onmogelijk. De Russische munt, de roebel, zou wellicht instorten.

Verdere maatregelen

Naast de uitsluiting van Swift voor enkele banken, belooft de EU ook op te treden tegen personen en instellingen die de oorlog in Oekraïne faciliteren. Onder meer de mogelijkheid voor welgestelde Russen om zich andere paspoorten aan te schaffen, wordt beknot.

Er komt deze week een transatlantische taskforce die zich zal bezighouden met het opsporen en bevriezen van tegoeden van personen en instellingen die nauw verbonden zijn met het Russische regime. De inspanningen om desinformatie tegen te gaan worden ook opgedreven, net als de strijd tegen andere vormen van ‘hybride oorlogsvoering’.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Aantal Russische banken wordt uit betaalsysteem Swift gegooid”

Plaats een reactie

Delen