Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) - Afbeelding: Photonews

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Agressie in Vlaamse scholen neemt opnieuw toe

Belga Press Agency

In het kalenderjaar 2021 werden in het Vlaamse onderwijs 60 leerkrachten het slachtoffer van agressie, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts. Het gaat om een lichte stijging in vergelijking met 2020, maar het aantal gevallen zit wel nog ver onder het niveau van voor de coronacrisis.

In 53 gevallen was de agressor vorig jaar een leerling, zes keer ging het om een buitenstaander en slechts een keer kwam de agressie van de ouders of familie van een leerling. De reden hiervoor is dat door de coronamaatregelen veel minder familieleden op het schoolterrein werden toegelaten. In het kalenderjaar 2019, dus nog voor corona losbarstte, werden 95 gevallen van agressie opgetekend. In 2018 ging het om 86 gevallen, in 2017 om 59. De jongste cijfers sluiten dus aan bij die van vier jaar eerder.

Nood aan vertrouwenspersonen

Om grensoverschrijdend gedrag op scholen aan te pakken – een definitie waar ook agressie onder valt – zijn vertrouwenspersonen erg belangrijk, zegt Karolien Grosemans. “Ze vangen personeelsleden die slachtoffer worden op en zoeken samen met hen naar een oplossing. Dat is een pak laagdrempeliger dan een meldpunt. Ik moedig scholen dan ook aan om zo een vertrouwenspersoon aan te stellen en op te leiden.”

Vorig jaar werden 60 nieuwe vertrouwenspersonen opgeleid, terwijl 72 vertrouwenspersonen en 24 schoolleiders konden deelnemen aan een supervisietraject. Minister Weyts laat nu onderzoeken welke initiatieven in 2022 kunnen worden genomen om de problematiek van agressie op school verder aan te pakken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

16 gedachten over “Agressie in Vlaamse scholen neemt opnieuw toe”

  1. Hetzelfde als met het openbaar vervoer. 45 jaar geleden was dit totaal ondenkbaar. Sedert de massa import van de multikul is dit niet meer te overzien, plus, vroeger mocht een leerkracht nog een ‘handje’ helpen.

  2. Als men hun autoriteit blijft ondermijnen door oppressieve ouderinspraak, door moraliserende directeurs, door te pamperen, door …, kan men niks anders besluiten dan dat dit een logisch gevolg is.

  3. Over de oorzaak van de agressie en wie die agressors dan wel zijn geen woord. Dat is veel interessanter nieuws dan het feit of het er nu 60 of 70 zijn. De reden is denk ik niet ver te zoeken.

  4. Als je elk jaar een gemiddelde centrumstad van 80.000 mensen invoert in Vlaanderen, die geen enkele binding hebben met ons land, die een gewelddadig geloof aanhangen, die zelf gewelddadig zijn en dikwijls zonder normbesef zijn van wat een leven (mens of die) waard is, krijg je dit soort uitwasemingen met hun nakomelingen in onze scholen. En daar zal een miljoenen kostend M decreet niets aan veranderen.

  5. Daar dient de PoCo- doofpot voor want het volkomen ongenuanceerd adagium “Diversiteit is een verrijking” dien kost wat kost PoCo overeind te blijven. Het Repressieapparaat kan zich daartoe bedienen van Unia en konsoorten.

  6. Blijkbaar wordt dus de “import” aan asielkolonisten en andere gelukszoekers onvoldoende gescreend terwijl permissiviteit politiek-correct als vermeende “verdraagzaamheid”(sic) gecamoufleerd wordt. Zouden wij een “adder aan de borst” koesteren ? Een objectief-correct sociologisch onderzoek , wel zonder enigerlei poitiek-correct vooroordeel, lijkt niet zo direct in de maak omdat dit eventueel het PoCo-Systeem in zijn tricolore voegen zou doen kraken vooraleer ons onbarmhartig electoraal vonnis over het Viv-Aldi misbaksel dat vast en zeker wel zal doen.

  7. Onderwijzend personeel, (“leerkrachten” in PoCo-bargoens Newspeak”) weet wel waarom, maar mag het uiteraard niet zeggen. Hun objectief-correcte uitspraken, ongetemperd door de gebruikelijke politiek-correcte censuur ter zake, zouden immers tot hun ontslag “wegens zware fout” kunnen lijden. De door PoCo-propaganda opgelegde censuur dient immers kost wat overeind te blijven. Maar “de kan gaat zo lang te water tot ze breekt”, in de stemhokjes ten jare 2024.

Plaats een reactie

Delen