Illustratiebeeld. Shutterstock

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Anonymous verklaart ‘cyberoorlog’ aan Rusland

Van de redactie

Hackersgroep Anonymous heeft vrijdag nieuwe cyberaanvallen op de Russische regering uitgevoerd. Daarbij werden gegevens van het Russische ministerie van defensie online gezet. De strijd in Oekraïne is volgens het hackerscollectief geen gevecht tussen de NAVO en Rusland, “maar tussen democratie en fascisme”.

Anonymous begon donderdagavond met de cyberaanvallen op Russische overheden en bedrijven, waaronder het netwerk van de staatstelevisie RT en meerdere providers. Ook de websites van het Kremlin, het Russische parlement, ministeries en andere overheidsdiensten worden continu aangevallen. Vrijdagmiddag verkondigde de groep op Twitter de website van het Russische ministerie van defensie te hebben platgelegd.

Anonymous is een internationale groep hackers van wie de identiteiten onbekend zijn. Ze plegen regelmatig digitale aanvallen op organisaties en overheden waar ze het niet mee eens zijn. Doelwitten in het verleden waren onder meer overheidsinstanties van de VS, Israël, Spanje en Oeganda, maar ook groeperingen als de Klu Klux Klan en Islamitische Staat.

“Gevecht tussen democratie en fascisme”

“We zijn ervan overtuigd dat sancties geen effect hebben op het criminele regime van Poetin. We roepen landen die Oekraïne steunen op om de banden met Rusland te verbreken en Russische ambassadeurs uit te zetten”, aldus Anonymous. De strijd in Oekraïne is volgens de groep geen gevecht tussen de NAVO en Rusland, “maar tussen democratie en fascisme”.

“We zullen de levens die verloren zijn gegaan onder het regime van Poetin niet vergeten”schrijft één van de Anonymous-leden, die mede-hackers oproept geen aanvallen op banken uit te voeren. Daarmee zou men eerder de mensen raken in plaats van de regeringen.

Eerder was Rusland aan zet

Eerder deze week hebben Russische cybercriminelen cyberaanvallen uitgevoerd op de websites van verschillende Oekraïense banken en overheidsdiensten.

Toen heeft de Oekraïense regering via een oproep vrijwilligers van de ‘hacker underground’ gevraagd om te helpen de digitale infrastructuur te beschermen en Russische troepen te bespioneren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Anonymous verklaart ‘cyberoorlog’ aan Rusland”

  1. Dat een oorlog onaanvaardbaar is, staat buiten kijf.
    Als ze de democratie zo genegen zijn, waarom zijn ze dan niet opgetreden tegen “de democratische landen” hun corona-maatregelen(zie Canada, Australie, Oostenrijk, Italie, etc)?

Plaats een reactie

Delen