N-VA's Assita Kanko and N-VA's Luk Lemmens pictured during a press conference of conservative Flemish nationalist party N-VA to present the elections list for the European lists, Thursday 21 February 2019 in Brussels. Next 26 May, Belgium will vote for European, Federal and Regional parliaments. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Binnenland politiek

Assita Kanko hekelt links-racisme in Europees Parlement

Wannes Neukermans

Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) beschuldigt de EU-buitenlandchef Josep Borrell ervan haar neerbuigend te hebben toegesproken over ontwikkelingshulp in Afrika. Kanko, zelf geboren in Burkina Faso, is geen voorstander van ontwikkelingshulp, en heeft daar ook haar redenen voor. “Zwijg, Afrikaan, hoor ik Borrell van op zijn voetstuk denken”, reageert Kanko. “Hij begrijpt niet dat ik het erg vind dat corruptie wordt gefinancierd en islamisme wordt bevorderd door slecht bestuur.

De EU-buitenlandchef heeft volgens Kanko al vaker bewezen geen goed werk te leveren: “Ik was zo geschokt door de arrogantie en neerbuigendheid van Hoge Vertegenwoordiger Borrell in de plenaire vergadering dat ik het even moest laten bezinken”, reageert Kanko op haar Facebookpagina. Na zwakke optredens tegen Rusland en Turkije, aldus Kanko, ging het in het Europees Parlement over Afrika. “Hij toonde zijn arrogantie en neerbuigendheid als het om Afrikabeleid ging. Hij toonde opnieuw weinig respect voor het Europees Parlement en behandelde mij als een Spaanse kolonisator door mij te beperken tot mijn afkomst, in plaats van in te gaan op de inhoudelijke punten die ik voorstelde met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking.

Beledigd als persoon, Vlaming en Parlementslid

Kanko zegde zich als persoon beledigd te voelen. “Maar ook als Vlaams Europees Parlementslid en als Europeaan. Dit getuigt niet alleen van seksisme, links racisme en alles wat daartussen zit, maar vooral van totale incompetentie, en dat is wat mij het meest stoort.” Dat het N-VA-lid een tegenstander van ontwikkelingshulp is, kan er bij Borrell niet in. “Maar hij zou me moeten geloven omdat ik op het platteland ben opgegroeid in Afrika, en er als zesjarige kilometers heb moeten lopen om water te halen uit een put die vaak droog was”, reageert ze. “Misschien zou échte ontwikkeling me dat bespaard hebben. Of was het niet bedoeld voor mensen zoals ik?”

Volgens Kanko denkt de EU-buitenlandchef dat ze verwend is, geluk heeft gehad: “Ter herinnering: Genitaal verminkt als vijfjarige, lekker verwend. polygamie thuis meegemaakt als 16-jarige. Lekker verwend. Opgegroeid onder een dictatuur gefinancierd door ontwikkelingshulp. Lekker verwend. Onderdrukt als meisje en als vrouw, maar ook als burger. Mijn mentor werd vermoord in Burkina Faso, door de corrupte regering gefinancierd met Europees geld, omdat hij als journalist die corruptie onderzocht en aan de kaak stelde. Ja Borrell, ik ben zo verwend. Wat een mooi leven.”

Kanko roept Borrell dan ook op om naar het Europees Parlement te luisteren. “Om in mij een volwaardig parlementslid te zien en niet, in uw eigen woorden “een lid van Afrikaanse afkomst”. Mijn naam is Assita Kanko, verkozen volksvertegenwoordiger. Uw arrogantie, mijnheer Borrell, gevoegd bij uw incompetentie en gebrek aan ballen aan uw lijf is de reden waarom het met Europa net zo goed gaat als met de Titanic. Ik zal me als lid van dit Parlement met hand en tand tegen uw houding en passiviteit blijven verzetten, want Europa, dat ik een warm hart toedraag, verdient zoveel beter.”

https://redactie.palnws.be/2022/02/assita-kanko-n-va-genoeg-paternalisme-afrikaanse-leiders-moeten-zelf-verantwoordelijkheid-nemen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Assita Kanko hekelt links-racisme in Europees Parlement”

  1. Assita Kanko zo wegzetten is gewoon de arrogantie voorbij. Borrel, de zoveelste in het rijtje van aardappelen zoals Noel Slangen het zo voluntaristisch uitlegde. Men zou die man eens mogen aanpakken op racisme, misogynie, en nog een paar andere ismes.
    Misschien eens nadenken over ECHTER Europese verkiezingen voor het EU bestuur. Dit in plaats dat het EU bestuur het vangnet is van gesjeesde politici genre Guynokio of Mich Jr.

  2. Spijtig dat Mevr. Kanko niet meer haar mening mag komen uitleggen in de VRT-studio’s, helaas is dit meer het geval bij personen die iets anders vertellen van wat wat ze willen horen.En toch blijven ze beweren dat neutraal en objectief zijn, zoals deze week nog op Radio 1 na de berichtgeving over het nieuwe sociaal media platform “ Thruth “van ex President Trump

Plaats een reactie

Delen