(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Buschauffeur buitengewoon onderwijs gebruikt ducttape om leerling stil te krijgen

Van de redactie

“Om het lawaai te doen stoppen” heeft een buschauffeur die kinderen van het buitengewoon onderwijs vervoerde, één van zijn inzittenden met ducttape beplakt. De 16-jarige jongen heeft een verstandelijke beperking en kon niet vertellen wat hem was overkomen, waardoor de feiten pas weken later aan het licht kwamen. De Lijn stelt dat de verkeersveiligheid in het gedrang kwam, maar voegt er wel bij toe dat de reactie van de chauffeur buiten alle proportie was.

Wij betreuren heel erg dat dit gebeurd is en willen ons daarvoor uitgebreid excuseren”, vertelt de woordvoerder van De Lijn, Karen Van der Sypen. “De chauffeur heeft niet ingegrepen op de manier zoals het hoort. De jongen gedroeg zich heel onrustig op de bus en de aanwezigheid van een leerlingenbegeleider kon de situatie niet veel beter maken. Daarop heeft de chauffeur geoordeeld dat de verkeersveiligheid en de veiligheid van de inzittenden in het gedrang kwam. Hij heeft de jongen daarop met de tape geïmobiliseerd, maar dat is uiteraard niet hoe er dient ingegrepen te worden. Normaal gezien moet de chauffeur de bus zich in zo’n situatie langs de kant zetten en om versterking vragen”, aldus de woordvoerder.

De chauffeur – die voor een onderaannemer van De Lijn in dienst is – werd na het incident gesanctioneerd. Hij mag nog voor De Lijn blijven rijden, maar mag voortaan geen leerlingen meer vervoeren. Intussen hebben de ouders van de leerling een klacht neergelegd bij de politie. “We zijn het dossier nu aan het afwerken en nadien zal het worden overgemaakt aan het parket. Zij beslissen dan wat er verder moet gebeuren”, legt Sébastien Verbeke van de politiezone Druivenstreek uit aan VRT. Meer informatie wil de politie niet kwijt, “want het gaat om een minderjarige.”

De ouders van het 16-jarige slachtoffer hebben inmiddels een klacht ingediend bij de politie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Buschauffeur buitengewoon onderwijs gebruikt ducttape om leerling stil te krijgen”

  1. De onderfinanciering van de schoolbussen naar het buitengewoon onderwijs is al lang een probleem. Kwetsbare leerlingen zijn soms uren onderweg. Geen wonder dat sommigen het hier moeilijk mee hebben. Ik begrijp niet dat de maatschappij stilgelegd wordt voor de “zwakkeren” bij Covid, maar dat men kinderen met een beperking ondertussen links laat liggen. Waar is hier de logica?

  2. Chauffeur heeft gelijk. Geval van heirkracht. Anderzijds zouden de ouders misschien beter zelf hun naar school brengen wegens zijn probleemgedrag. Een bus sturen en tezelfdertijd de orde handhaven of voor opvoeder spelen lijkt mij niet te combineren.

  3. Wat een harteloze reactie! Natuurlijk heeft de chauffeur ongelijk: er zijn andere manieren om dergelijk probleem op te lossen en zelfs procedures voor, die hier niet gevolgd werden. Gelukkig ziet men dat bij de Lijn zelf wel in. Ik zou je reactie eens willen zien, als het om je eigen kind zou gaan, die met ducttape beplakt wordt! Het is niet de keuze van de ouders om een kind met een handicap te hebben. De realiteit voor kinderen die op buitengewoon onderwijs zijn aangewezen, is dat er weinig scholen zijn, waar ze uit kunnen kiezen. Door de verre verplaatsing is het voor ouders in kwestie niet altijd mogelijk om zelf hun kind naar school te brengen. Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel op vlak van een correcte maatschappelijke beeldvorming voor de situatie van personen met een handicap en hun gezin. En nee, ik ben zelf geen ouder, maar hulpverlener.

Plaats een reactie

Delen