Vrachtwagenbestuurders in Ottowa © Normand Blouin/Polaris/Photo News

Vrachtwagenbestuurders in Ottowa © Normand Blouin/Polaris/Photo News

Uncategorized

Canada activeert nationale noodwet tegen truckersprotesten

Maarten Sirre

De Canadese premier Justin Trudeau (Liberal Party) heeft voor de eerste keer ooit de zogenaamde “Emergencies Act” geactiveerd. De wet verschaft de provinciale en territoriale overheden uitgebreide bevoegdheden. De maatregelen zouden voor 30 dagen geldig zijn. De premiers van de provincies Quebec, Alberta, Manitoba en Saskatchewan hebben zich al uitgesproken tegen het gebruik van de noodwet.

Na twee weken van protesten door vrachtwagenbestuurders, en meerdere gefaalde pogingen vanuit de overheid om ze af te dreigen, heeft de Canadese regering een laatste middel ingezet. Met het inschakelen van de zogenaamde “Emergencies Act” krijgen provinciale overheden grotere gerechtelijke bevoegdheden. De federale overheid heeft nu ook meer machtigingen. Zo kan het de vrijheid van vergadering opschorten indien de regering het nodig acht, alsook het reizen naar bepaalde plaatsen verbieden. De wet -die stamt uit 1988- is nog nooit eerder ingezet geweest.

Provinciale overheden reageren afkeurend

De eerste ministers van verschillende provincies hebben ondertussen afkeurend gereageerd op het inschakelen van de noodwet. François Legault van het Québécois-nationalistische Coalition Avenir Québec vindt bijvoorbeeld dat de wet niet nodig is, en dus ook niet van toepassing zou mogen zijn in Quebec. Hij vindt dat het “olie op het vuur gooien” zou zijn in de Franstalige provincie. Premier Scott Moe van de provincie Saskatchewan heeft zich ook uitgesproken tegen de blokkades van de vrachtwagenbestuurders, maar meent dat de maatregel onnodig is. “De illegale blokkades moeten stoppen, maar de politie heeft al voldoende middelen […]. Daarom steunt Saskatchewan de Trudeau regering niet bij het invoeren van de noodwet.” Ook de premiers van Manitoba en Alberta menen dat de federale overheid te ver gaat.

Al twee weken lang protest

Twee weken geleden ontstonden er blokkades door truckchauffeurs na een zogeheten vrijheidskonvooi. Die was georganiseerd naar aanleiding van de vaccinatieplicht die werd ingevoerd voor vrachtwagenbestuurders die de grens tussen de Verenigde Staten en Canada moesten oversteken. Ondertussen raken de hierna ontstane blokkades Canada waar het pijn doet: de belangrijke handelsroutes. De route in de buurt van Windsor, Ontario -gelegen nabij het Amerikaanse Detroit- was zes dagen lang vastgezet. Dit had een economische schade van miljarden dollars. De Canadese autoriteiten hebben daarom al gedreigd met verschillende zaken. Zo zouden de truckers die in Windsor niet vertrokken een boete van 100.000 dollar en een éénjarige celstraf ontvangen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Canada activeert nationale noodwet tegen truckersprotesten”

  1. Vervang Winnie Mandela door Fjotolf Hansen en de poppen waren aan het dansen. Vervang kill the boer door een versie van Geert Wilders en publieke omroep gaat eindeloos veel tijd reserveren om dit te “duiden”. De schandknaap van de Schanddaad zal dan een recensie schrijven die het stuk gaat linken aan het VB en alles wat Vlaams blank en hetero is, bijgevolg fout. Om te eindigen dat de bruine laarzen terug door de steden marcheren.

  2. Echt iets voor een tiran die zich liberaal noemt. Zoals bij ons tonen ze hun facistische ware gelaat. Het plebs moet en zal in het gareel lopen desnoods met harde hand. Als er dan weerstand komt is het natuurlijk de schuld van de betogers. De jaren 30 hebben hen blijkbaar niets bijgebracht.

Plaats een reactie

Delen