Demir vraagt federale regering om mee in cassatie te gaan tegen Klimaatzaak

Demir zegt zich te verzetten tegen "opgelegde de-industrialisering". Photonews

Uncategorized

CD&V pleit voor eengemaakt distributienettarief

Redactie PAL

Als het aan de partij CD&V ligt, dan betaalt elke Vlaming binnenkort hetzelfde nettarief. Momenteel is dat nog afhankelijk van je woonplaats. Dat kan ervoor zorgen dat mensen in dezelfde straat soms 50% meer distributienetkosten moeten betalen.

Op dit moment zijn er in Vlaanderen tien distributienetbeheerders actief voor elektriciteit en gas. Hun taak is om het netwerk uit te bouwen, te onderhouden, te beheren en er voor te zorgen dat de elektriciteit en het gas tot aan de eindgebruiker raakt. In de prijs die elke consument moet betalen voor zijn energie zit dan ook een vergoeding die aan de distributienetbeheerder wordt doorgestort.

Het probleem is dat die tarieven alles behalve uniform zijn en sterk kunnen verschillen tussen de verschillende beheerders, terwijl de diensten die zij leveren identiek zijn. “Dat kan oplopen tot zo’n 180 euro per jaar.”, aldus Vlaams Parlementslid en energie-expert Robrecht Bothuyne (CD&V). De oorzaak daarvan zijn de historische beleidskeuzes van die beheerders, waaronder de gebruikte technieken of hun kapitaalstructuur. De bedoeling van Bothuyne is om dit aan te pakken en in het Vlaams Parlement te pleiten voor een eenheidstarief.

“De daling van de distributienettarieven de komende jaren, laat toe een solidarisering tussen alle distributienetbeheerders in Vlaanderen op te zetten, zonder dat individuele netgebruikers significant hogere netkosten zullen moeten betalen dan nu het geval is.”, legt Bothuyne uit. “Een eenvoudiger systeem van distributienetkosten in Vlaanderen resulteert bovendien in een globale kostenbesparing bij de distributienetbeheerder en de regulator, en dus lagere nettarieven voor elke gebruiker. Nu er sinds 2018 slechts één overkoepelende werkmaatschappij, Fluvius SO, voor alle distributienetbeheerders in Vlaanderen overblijft, is de eerste horde genomen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen