Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert - Afbeelding: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Dagvaarding tegen Egbert Lachaert ongegrond verklaard

Niels Geerinck

De dagvaarding tegen Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert werd door de Gentse rechtbank ongegrond verklaard. Het was Gert Van Mol die hem voor de rechter daagde wegens schending van het beroepsgeheim. De raadsman van Van Mol had een gaatje in de wetgeving gevonden waardoor de parlementaire onschendbaarheid van Lachaert wegviel. Daar oordeelde de Gentse rechtbank nu dus anders over.

Gert Van Mol is de man achter de satirische nieuwswebsite ‘T Scheldt. Hij daagde Egbert Lachaert voor de rechter omdat die zijn beroepsgeheim als advocaat geschonden zou hebben. Dat zou Lachaert volgens Van Mol gedaan hebben met informatie uit een zaak van zo’n 10 jaar geleden.

Oude zaak

Destijds waren beiden heren betrokken bij een arbeidsgeschil met ‘The Wall Street Journal’. Waarbij Egbert Lachaert optrad als advocaat voor het Amerikaanse blad. Volgens de advocaat van Lachaert, Simon Bekaert, publiceerde ‘T Scheldt sinds die rechtszaak “op regelmatige basis zeer kritische en aanvallende artikels gericht aan Egbert Lachaert”. Vervolgens richtte Lachaert een kortgeding aan het adres van ‘T Scheldt, met een eis tot verwijdering van de artikels. In dat geding had Lachaert gebruikgemaakt van vertrouwelijke informatie die hij destijds verkregen had als advocaat tegen Van Mol.

Die handeling zag de advocaat van Gert Van Mol, Frank Scheerlink, aan als een schending van het beroepsgeheim. Hij vond een gaatje in de wetgeving waarbij de parlementairen 24 uur per jaar niet onschendbaar zouden zijn, net op de dag waarop Lachaert het geding aan Van Mol overmaakte.

“Niet de bedoeling lacune te creëren”

Het Openbaar Ministerie zag de zaken toch anders dan Scheerlinck. “Het is toegestaan het beroepsgeheim te verbreken om de eigen rechten te vrijwaren, wat van toepassing is in deze zaak”, zo klinkt het. Volgens de advocaten van Lachaert had de dagvaarding slechts ‘karaktermoord’ tot doel.

De correctionele rechtbank oordeelde dat de dagvaarding dan toch onontvankelijk was, wegens de parlementaire onschendbaarheid van Lachaert. “Bij de sluiting parlementaire zitting werd een naadloze overgang bedoeld. De koning had niet de bedoeling een lacune te creëren. Het was niet de bedoeling vervolging mogelijk te maken. Dit zou anders een uitholling van het parlement zijn en de onschendbaarheid zou op de helling komen te staan.”

De advocaten van Lachaert vroegen een schadevergoeding maar op dat verzoek ging de rechtbank niet in. De kosten voor de rechtspleging (1.560 euro) zal Van Mol wel moeten betalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

15 gedachten over “Dagvaarding tegen Egbert Lachaert ongegrond verklaard”

  1. Scheiding der machten is niet voor mafiose politiekers en activistische rechters. België is een schurkenstaat en een bananenrepubliek. En pornopremier Decroo maar afgeven op Hongarije en Polen.

  2. Ik had ook niet de bedoeling door dat rode licht te rijden maar toch moet ik een boete betalen.
    Dura lex, sed lex geldt voor iedereen behalve voor activistische rechters met de juiste politieke kleur.

  3. Dat men niet meer komt vertellen dat de rechtbanken in Gent niet partijdig zijn. Mocht het om Tom Van Grieken gegaan hebben dan had hij levenslang gekregen, maar voor de Pest Voor Vlaanderen vriendjes gelden andere regels.

  4. Een Gents Links PoCo-Loge onderonsje ? Herinner u het anti-Vlaams Blok Proces dat Gentenaar Paul Pataer, (van CVP naar SP en dan naar Groen) destijds voorzitter der Linkse Liga, Eiseres bij het anti-VB proces bekende dat het “ook om een “politiek proces” ging. Uiteindelijk strandde het politiek-proces bij het Gents PoCo-Loge “Hof”. Echte “Scheiding der Machten” zou er blijkbaar wel zijn in Belgica op Terra Bis in de Nevelen van Andromeda .

  5. Hugo,kouwekiwi heeft een naäper,de burgemeester van Vorst heeft één jaar lang 8500 euro wedde ontvangen als burgemeester terwijl hij niet aanwezig of bereikbaar was en hij heeft nog een uitkering gekregen van de ziekenkas.Hij heeft ook een niet-klinkende Vlaamse naam.

  6. Neen, een taalcursus Vlaams voor u want “jou” is een “Hollandisme” ! Eet gerust intussen zo een Hollands “patatje kapsalon” met suikerzoete “mayoNaise” geen echte “mayoNNaise” op zijn Frans ,met een lichte acciditeit. Daarom heet het ook in het Vlaams “mayoNNaise” en niet op zijn Hollands “mayoNaise” want die zoete brol is een ander en minderwaardig product wel geschikt voor Hollandse “gastronomie”(sic). Maar die dat lusten “benne wel helemaal besodemieterd”, die Joop, Jaap, Koos, Kees, Miep, Truus en Toos.

Plaats een reactie

Delen