Dave De Kock en Dean

Dave De Kock en Dean

Uncategorized

Dave De Kock verzet zich tegen uitlevering en ontkent dat hij Dean ombracht: “Hij heeft een andere lezing van de feiten”

Niels Geerinck

Dave De Kock eist dat hij in Nederland wordt berecht en verzet zich tegen de uitlevering aan ons land. De 34-jarige verdachte ontkent ook dat hij de 4-jarige Dean Verberckmoes heeft ontvoerd en van het leven heeft beroofd, zo liet zijn raadsman Michael Yap weten. Volgens De Kock is er enkel sprake van ‘schuldig verzuim’.

In de zaak rond de ontvoering en de moord op Dean, werd reeds vorige maand door de aangestelde onderzoeksrechter een verzoek tot uitlevering aan België aan het Nederland Openbaar Ministerie overgemaakt. Het Nederlandse OM verklaarde zich hiermee akkoord en besloot de vervolging van De Kock in Nederland af te breken. De advocaat van de verdachte is het daar niet mee eens. Zijn cliënt is van mening dat het zwaartepunt van de zaak net wel in Nederland ligt. De Kock verzet zich tegen zijn uitlevering en de berechting in ons land.

“Nederland is verantwoordelijk voor deze zaak”

Volgens de advocaat van de verdachte wijst De Kock erop dat de essentie van de zaak volgens hem in Nederland ligt. “Na zijn aanhouding is er een hele reconstructie door de Nederlandse recherche gemaakt. Er werd ook een sporenonderzoek verricht en sectieonderzoek op het overleden kindje. Nederland is verantwoordelijk voor deze zaak. Zo ziet mijn cliënt dat.”

De Kock zou volgens zijn raadsman ook een ‘andere lezing van de feiten’ hebben dan tot nu toe openbaar zou zijn. “Hij heeft een andere lezing dan op het arrestatiebevel is opgenomen. Over de inhoud, wat hij precies vindt en denkt over de verdachtmakingen, daar kan ik geen uitlatingen over doen”, aldus Yap.

“Zijn achtergrond dient goed in beeld te worden gebracht”

De onderzoeksrechter van Dendermonde beval de aanhouding De Kock voor moord dan wel doodslag en ontvoering. De advocaat van de verdachte haalt in het kader van de mogelijke uitlevering, ook de ondermaatse omstandigheden in de gevangenis van Dendermonde aan. Volgens Yap wordt de toegang tot gezondheidszorg voor gedetineerden daar bemoeilijkt.

De Kock bevindt zich momenteel in de gevangenis van Middelburg, waar hij al een verzoek heeft ingediend om te worden bijgestaan door een psychiater en psycholoog. Indien hij aan ons land zou worden uitgeleverd, zal dat “zijn situatie doen verslechteren”, aldus de raadsman.

De uitspraak over de eventuele uitlevering volgt op 22 februari. Het is onmogelijk voor De Kock om daartegen beroep aan te tekenen. De uitlevering moet dan binnen de tien werkdagen worden voldaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen