N-VA-voorzitter Bart De Wever. Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Photonews

Uncategorized

De Wever wil Vlaanderen laten beslissen over het openhouden van de kerncentrales

Van de redactie

Regionaliseer de bevoegdheid over energie en laat Vlaanderen alleen beslissen over het openhouden van de kerncentrales. Die oproep lanceerde N-VA-voorzitter Bart De Wever zaterdagmorgen op Radio 1.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is het duidelijk. Alle Vlaamse partijen, op Groen na, vinden het verstandiger om bij de kernuitstap toch de twee jongste kerncentrales open te houden. Hij beweert dat een meerderheid van de Vlamingen dat wil.

Gelijkaardige oproep werkgeversorganisaties

Eerder deze week deden de werkgeversorganisaties een gelijkaardige oproep. Ook zij vragen om de jongste twee kernreactoren van Doel 4 en Tihange 3 langer open te houden. Willen we een energiepolitiek die zo schokbestendig mogelijk is, dan kan men niet alle eieren in één mandje leggen, zo gaat de patronale logica. Neem daar de onmiddellijke klimaatwinst bij van een kleiner gasverbruik, en het voorstel oogt meer dan redelijk.

De Wever wil daarom dat Vlaanderen autonoom kan beslissen om zeker Doel 4 open te houden. “Als Franstalig België dat scenario tegenhoudt, dan moet er beslist worden dat de bevoegdheid over energiebevoorrading geregionaliseerd wordt”, zegt hij. De Wever vergelijkt het met de snelle beslissing in 1991 om de wapenuitvoer te regionaliseren – waar toen een politieke impasse rond bestond.

Enkel Groen tegen

Volgens de N-VA-voorzitter is in Vlaanderen enkel Groen nog tegen het openhouden van de laatste twee kerncentrales. Maar die partij stelt niets meer voor, volgens De Wever die daarmee de Vivaldi-ploeg wil tergen en premier De Croo in het bijzonder. “Gaat De Croo echt met zich laten sollen door Groen?”, vraagt hij zich af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “De Wever wil Vlaanderen laten beslissen over het openhouden van de kerncentrales”

  1. In het verleden heeft Verhofstadt alles van de PS geslikt, enkel en alleen om zijn zitje in de EU te betonneren. De Croo gaat dezelfde weg op en zal met zich laten sollen door Groen, Ecolo en de PS. Alles zal moeten wijken voor mijnheer zijn politieke toekomst.

  2. Sound of music-flurk poneert weer een betaalde stelling, hij die nog nooit een dag echt gewerkt heeft in de prive. Stomme loser, interessanter toen hij in zaal familia in deurne zuid stond te zuipen..

  3. Cordon sanitaire rond Groen/Ecolo en wel vanaf vandaag.
    Een sekteclubje dat dringend uit de politiek moet worden geweerd.
    Zij promoten enkel de dictatuur van alle vormen van minderheden.
    Platvloerse machtswellust.

  4. Je vraagt je af waarom hij dat voorstel lanceert, goed weten de dat zijn coalitie partners VLD en CD&V, maar ook de SPA altijd het Belgisch bestel zullen steunen tegen het Vlaamse. Is het Belgisch bestel met de groenen voor een kernuitstap, dan zullen ze dit zowieso volgen. Ze kiezen een kant, geen mening.

  5. Bdw heeft meer dan gelijk.Vlaanderen wil vooruitgang als de Walen terug willen naar het stenen tijdperk én op hún kosten ze doen maar.Binnen een korte tijd zullen fe groenen vergeten zijn. Dat ze niets meer voorstellen ,weten we al lang.

  6. Zeker weten dat De Wever gelijk heeft.
    Met het geld dat van Vlaanderen naar Wallonie wordt versast kunnen we elk jaar een nieuwe kerncentrale bouwen. Vlaanderen heeft niet meer dan 3 van die centrales nodig om energie-onafhankelijk te zijn.
    Doen Bart 🙂

  7. Wanneer was het weer, die laatste keer dat hij zoiets beloofde aan de Vlamingen, om het daarna voor de PS in de diepvries te steken? Zijn er misschien weer verkiezingen in aantocht? Een ezel stoot zich geen twee keer …

Plaats een reactie

Delen