Ludivine Dedonder (Photonews)

Ludivine Dedonder (Photonews)

Binnenland politiek

Dedonder: “België speelt afschrikkingsrol met onze bondgenoten”

Pieter Van Berkel

Volgens minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) speelt België samen met de bondgenoten een “afschrikkingsrol” in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Als er troepen worden ingezet, dan is dat in eerste instantie om de NAVO-buurlanden van Oekraïne te beschermen. Dat zegt ze in La Dernière Heure.

“Ik herhaal, en dit is belangrijk, dat er altijd een dialoog is, dat er altijd uitwisselingen zijn tussen Europa, de NAVO en Rusland om deze escalatie te stoppen”, zegt Dedonder. “En als we in het ergste scenario zouden belanden, dan zouden onze troepen inderdaad in zeer korte tijd met onze bondgenoten kunnen worden ingezet, daar gaan heel wat stappen aan vooraf, maar het kan heel snel gaan als dat nodig is.”

“Bij Defensie zijn we altijd in staat van paraatheid, klaar om te worden ingezet indien nodig”, klinkt het verder. “Dat wil zeggen, als er een unaniem verzoek komt van de NAVO om onze strijdkrachten binnen de NAVO in te zetten om onze bondgenoten te verdedigen. We zijn niet bezig met een militaire optie in Oekraïne. Op dit moment is er geen verzoek van het militaire commando van de NAVO. Zij bestuderen en analyseren de situatie op basis van hun informatie.”

Ze geeft ook toe dat België een verzoek om hulp van Oekraïne heeft gekregen. Tot nader order ging ons land daar nog niet op ging, omdat onder andere de Franstalige groenen dwarslagen. “Wij hebben nog niet gereageerd op het verzoek, wij hebben nog geen ja of nee gezegd”, zegt de minister. “Er is overleg gaande met onze partners. We gaan op regeringsniveau evalueren welke houding we moeten aannemen. Maar de besprekingen zijn breder dan een verzoek om wapens of uitrusting. Ze gaan over de algemene hulp die we aan Oekraïne kunnen geven, zoals financiële steun.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

17 gedachten over “Dedonder: “België speelt afschrikkingsrol met onze bondgenoten””

  1. Zou Putin “afgeschrikt” worden door onze tricolore rol ? Al bestaat er wel het gevaar dat hij zich een breuk zou lachen en zo tijdelijk een navelbreukband zou dienen te dragen, dat wel…..

  2. Mevrouw De Donder verkoop geen onzin maar praat met kennis van zake.Als voormalig kaderlid van het volledig gedecimeerde pantserwapen(Leopard-CVR-T) kan ik alleen maar zeggen dat ons (land) leger niets meer voorstelt!Geen enkele MBT(Main Battle Tank) meer en laat dit net nu de voertuigen(T-72B3M,T-80,T-90 en T-14) zijn die Poetin met duizenden rond Oekraïne heeft verzameld in combinatie APC’s(Armoured Personal Carrier) waaronder de BTR-80 om infantristen te vervoeren.

  3. Toen ik lang geleden reserveofficier was, telde ons leger nog 115.000 man, 440 tanks, 160 straaljagers en 57 marineschepen. Vandaag schieten daar 25.000 man, 0 tanks, een handjevol verouderde F16’s, twee fregatten en vijf mijnenjagers van over. Indien er een botsing met het Russisch leger komt, worden ze door hun S-400 systeem en antischeepsraketten in stukken vaneen geschoten. Verder telt onze landmacht enkel nog licht gepantserde infanterie. Zonder enige vuursteun. Ook die gaan allemaal de lijkzak in.

  4. In geval van zeer urgente zaken moet er niet vergaderd en geruzied worden, moet niet elk pietepeuterig partijtje zijne zeg moeten doen, maar moet er vanuit een centrale leiding snelle beslissingen worden genomen.
    Indien België troepen zou inzetten hoop ik alleen maar dat ze kogels meekrijgen . Als ze “pang-pang” moeten roepen naar de Russen gaat dat niet veel zoden aan de dijk brengen. Of misschien toch: die lachen zich een breuk en zijn dus ook uitgeschakeld !

  5. Het is een feit, de dag dat het Belgische leger Oekraïne vervoegd gaan de Russische soldaten zich doodlachen. Wat een eclatante overwinning toch.
    Serieus? Comical Ali heeft duidelijk de federale politici geïnspireerd. We krijgen geen stroomuitval, de energieprijzen gaan dalen als we op alternatieve energie overschakelen. We gaan het niet in ons portefeuille voelen. Het Belgische leger staat paraat. Justitie is efficiënter. Korte straffen worden uitgevoerd. We gaan geen terroristen terugbrengen naar België. De IS misdadigers gaan hun straf in België uitzitten. De Croo is een bekwame premier. Er komen geen nieuwe belastingen. De lijst is schier eindeloos.

  6. Raar in gans deze Rusland / Oekraïne actualiteit. Blijkbaar zijn onze media vergeten, of willen ze er niet meer over spreken, hoe president Kennedy reageerde toen president Krutchov in Cuba, de achtertuin van de VSA, raketten installeerde. Nu het omgekeerde gebeurd, vind men dat hier maar normaal.

  7. Fianciële steun? Waar gaat ze die halen? Misschien een extra belasting op de winst van FN aangezien het de Waalse Groenen zijn die de hypocriet uithangen. Indien Oekraïne zou willen kopen, zouden ze niet snel genoeg aan de wensen van deze nieuwe (?) klant te kunnen voldoen.

Plaats een reactie

Delen