De Wever concretiseert cordon rond communisten

Bart De Wever en Raoul Hedebouw. Photonews

Uncategorized

Democracy Index: België is een gebrekkige democratie

Ward Van Meensel

De democratie heeft globaal haar dieptepunt bereikt, zo blijkt uit de jaarlijkse Democracy Index van The Economist. Slechts 6,4 procent van de wereldbevolking zou in een volledig democratisch land leven. Opmerkelijk: België doet het zeer slecht in West-Europa. Enkel Cyprus en Turkije doen het slechter.

België wordt in het rapport van de Democracy Index ingedeeld bij de gebrekkige democratieën, waartoe bijvoorbeeld ook Frankrijk, Spanje en Zuid-Afrika behoren. Globaal krijgt België hierdoor de 36ste plaats toegewezen, pal tussen Slovenië en Cyprus. In West-Europa eindigt België net niet als laatste in de race: enkel Cyprus en Turkije doen het slechter.

“De Democracy Index van The Economist bevestigt wat we al wisten: België is een gebrekkige democratie”, reageert N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman op Twitter. “In deze Europese lijst zijn we de slechtste na Cyprus en Turkije!”

(Lees verder onder de tweet.)

Echte democratie

Volgens de Democracy Index zou slechts 6,4 procent van de wereldbevolking in een echte democratie leven. Landen zoals Noorwegen, Zweden, Nieuw-Zeeland en IJsland voeren de rangschikking aan. In 2020 was dat nog 6,8 procent. Deze drastische daling zou te wijten kunnen zijn aan de autoritaire regels rond de coronapandemie. Onderaan de lijst staan dan weer de verwachte landen, met Afghanistan dat als grote verliezer uit de bus komt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Democracy Index: België is een gebrekkige democratie”

  1. België is een fake democratie (particratie). Het federaal parlement telt 150 vertegenwoordigers, in casu partijslaven, die zingen zoals
    de partijvoorzitter beveelt. Het zou goedkoper zijn alleen de partijvoorzitters te laten zetelen in het parlement en de rest naar huis te sturen waar ze zich misschien nog nuttig kunnen maken.

  2. En onze niet verkozen (typisch voorbeeld van hoe de democratie in België verkracht wordt) regering doet dapper verder om helemaal onderaan de lijst te geraken, zo ergens tussen Rusland en Afghanistan! En wij Belgen staan erbij en kijken er naar🤬🤬🤬🤬

  3. Welk een zielige studie: ‘ Deze drastische daling zou te wijten kunnen zijn aan de autoritaire regels rond de coronapandemie. ‘

    Was het dit maar.

    Misschien moeten die analisten beginnen met de meetlatten voor democratie-definiëring en deze te publiceren.

Plaats een reactie

Delen