Frank-Walter Steinmeier (SPD). Shutterstock.

Frank-Walter Steinmeier (SPD). Shutterstock.

Uncategorized

Duitsland kiest zijn president: Steinmeier (SPD) gedoodverfde winnaar

Van de redactie

In Duitsland wordt vandaag een (nieuwe) president gekozen. De leden van de Bondsdag en de evenveel vertegenwoordigers van de zestien deelstaten hebben de kans om te stemmen. De zittende president Frank-Walter Steinmeier (SPD) wordt naar verwachting herkozen.

De 66-jarige sociaaldemocraat is vrijwel verzekerd van een tweede termijn van vijf jaar. Hij wordt gesteund door zijn eigen partij SPD en de twee andere partijen in de regering, de FDP en de Groenen. Daarmee heeft Steinmeier al voldoende steun voor een herverkiezing. Steinmeier kan daarnaast ook nog stemmen verwachten vanuit het conservatieve blok CDU/SCU. De secretaris-generaal van de CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, omschrijft de SPD’er als een president die ook buiten zijn eigen partij wordt gewaardeerd en voor samenhang zorgt in de democratie.

Rol voornamelijk ceremonieel

De presidentiële rol was een “eer” en een “enorme uitdaging” zei Steinmeier in mei vorig jaar toen hij aankondigde dat hij ambitie had om zijn ambtstermijn tot 2027 te verlengen. Steinmeier was twee keer eerder minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Angela Merkel en deed een stap terug om in 2017 de rol van staatshoofd op zich te nemen. De rol van de president is in Duitsland namelijk vooral ceremonieel. Van de president wordt verwacht dat die boven de partijen staat en het ambt dus onpartijdig uitoefent. Als Steinmeier wordt herkozen, zou hij pas de vierde president zijn die een tweede termijn krijgt voorgeschoteld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Duitsland kiest zijn president: Steinmeier (SPD) gedoodverfde winnaar”

  1. “Sociaal” en “Democraat” zijn termen die de laatste decennia extreem uit hun context gerukt werden. Kijk maar oa naar de VS en ons eigen apenlkand. Deze partijen zijn marionetten van de globalistische elite en voeren hun agenda uit.

Plaats een reactie

Delen