Georges Gilkinet (Bron: Photonews)

Uncategorized

Ecolo pleit voor versoepelingen coronamaatregelen, waaronder afschaffing CST

Redactie PAL

Op 11 februari komt het overlegcomité opnieuw samen om de geldende coronamaatregelen te bespreken. Ecolo wil dat daarop beslist wordt om de coronabarometer op oranje te zetten, wat versoepelingen met zich mee zou brengen.

In theorie is het de bedoeling dat de coronabarometer op oranje wordt gezet wanneer het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames zich tussen de 65 en 149 bevindt. Dat is dus nog een heel stuk lager dan vandaag het geval is. Momenteel worden er namelijk gemiddeld nog 350 patiënten per dag met corona opgenomen. Het bezettingscijfer op intensieve zorg zou wel toelaten om naar code oranje te schakelen. Daar liggen momenteel 432 ernstig zieke patiënten, wat zich dus tussen de limieten van 300 en 500 ingenomen bedden bevindt. Ten slotte is het zo dat de dagelijkse besmettingscijfers in dalende lijn zitten, wat op zich ook een belangrijke factor is om rekening mee te houden.

“Leven met virus”

Georges Gilkinet, vicevoorzitter van Ecolo, is voorstander van snelle versoepelingen. De omikronvariant zou daar namelijk de deur voor openzetten. “We moeten daar alle mogelijke politieke conclusies aan verbinden. Zeggen dat het Covid Safe Ticket en de uitzonderlijke maatregelen die we hebben moeten nemen ‘geen dag langer dan nodig’ behouden moeten blijven, mag geen slogan zijn.”, aldus de vicevoorzitter. Volgens Gilkinet moet de daad dan ook vlug bij het woord gevoerd worden. “Het normale leven betekent dat de Belgen zo snel mogelijk al hun vrijheden terugkrijgen. Dat moment is gekomen. We gaan de dagelijkse statistieken van Sciensano blijven in de gaten houden, maar het is tijd om een stap vooruit te zetten.”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Ecolo pleit voor versoepelingen coronamaatregelen, waaronder afschaffing CST”

Plaats een reactie

Delen