Emmanuel Macron en Vladimir Poetin. Foto Shutterstock.

Emmanuel Macron en Vladimir Poetin. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Emmanuel Macron vliegt naar Moskou om te praten met Poetin

Ruben Notteboom

De Franse president Emmanuel Macron vliegt vandaag naar Moskou om te praten met de Russische president Poetin over de situatie in Oekraïne. Eerder sprak de Hongaarse premier Viktor Orbán ook al met de Russische president. In Kiev werden reeds verschillende leiders ontvangen om de situatie te bespreken. De internationale gemeenschap zet alles op alles om het conflict tussen Oekraïne en Rusland vreedzaam op te lossen.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen de laatste weken enorm op. Al een geruime tijd gaat het slecht tussen de twee landen. De situatie escaleerde in 2014 met de annexatie van de Krim en het begin van het gewapend conflict in het oosten van Oekraïne in de regio Donbas.

Angst voor conflict tussen Moskou en Kiev groot

De angst voor een Russische invasie in Oekraïne of een Oekraïense inval in Donbas is zeer groot. Maar de internationale gemeenschap zet alles op alles om toch een akkoord te forceren en de situatie vreedzaam op te lossen.

Vandaag is de Franse president Emmanuel Macron aan zet. Hij zal met Vladimir Poetin spreken. Dinsdag zou hij dan naar Kiev afreizen. Hij sprak al verschillende wereldleiders telefonisch over de zaak.

Macron wil conflict de-escaleren

Amerika mobiliseerde alvast extra troepen om NAVO-lidstaten in Europa te ondersteunen. Rusland verzamelt dan weer meer en meer troepen aan de grens met Oekraïne. Macron zou volgens enkele bronnen aan Reuters van plan zijn de situatie te proberen te kalmeren, in de hoop grote gesprekken uit te stellen tot na april. Dan vinden in Frankrijk, Hongarije en Slovenië namelijk verkiezingen plaats.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen