President Recep Tayyip Erdogan. Foto Photonews

President Recep Tayyip Erdogan. Foto Photonews

Uncategorized

Erdogan de bemiddelaar: Turkse president wil vrede tussen Rusland en Oekraïne

Ward Van Meensel

Turks President Recep Tayyip Erdogan heeft zijn vredeswensen tussen Oekraïne en Rusland benadrukt, zo schrijft The Washington Post. Hij was te gast bij Oekraïens president Volodomir Zelenski. Turkije hoopt dat Rusland Oekraïne niet binnenvalt, maar verzet zich tegen anti-Russische sancties in geval van oorlog.

Erdogan is niet de eerste die deze week naar Oekraïne trekt. Ook Nederlands premier Mark Rutte is al te gast geweest bij president Zelenski om zijn steun te betuigen. De Turkse president stelt zich op als een bemiddelaar tussen Poetin en zijn Oekraïense collega. “Zoals we eerder al hebben aangegeven, is Turkije bereid om bij te dragen om de crisis tussen de twee bevriende landen, onze buren aan de Zwarte Zee, op te lossen”, aldus Erdogan.

Nauwe banden

Turkije heeft zowel met Rusland als met Oekraïne nauwe banden. Erdogan verzette zich in 2014 al tegen de Russische annexatie van het Krim, waar een grote hoeveelheid etnische Turken wonen. Turkije heeft meermaals wapens verkocht aan de Oekraïense regering. Wapens die tevens gebruikt worden in de strijd tegen Russische separatisten in het oosten van het land. Ook is Turkije afhankelijk van Rusland: de economische steun uit Rusland, met name de import van gas, is belangrijk voor de Turkse economie. Deze afhankelijkheid zorgt ervoor dat Turkije zich verzet tegen elke vorm van anti-Russische sancties in geval van oorlog met Oekraïne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Erdogan de bemiddelaar: Turkse president wil vrede tussen Rusland en Oekraïne”

  1. Turks President Recep Tayyip Erdogan een moslim predikt vrede tussen twee christelijke naties (Rusland en de USA) die met oorlog dreigen omwille van de Oekraïnse kwestie. WO 1 en 2 hebben de USA inderdaad steenrijk gemaakt.

  2. Niet bepaald de beste keuze. Ook ik denk dat dit een grap is, maar zou Erdogan aanraden zich eens ernstig bezig te houden met zijn Turkse economie in plaats van proberen een wereldpolitieker te zijn. Zijn moslim misvormde geest is beslist niet de beste keus of oplossing om als moderator in dat geschil tussen te komen

  3. U wilt “rubberen Rutte” toch niet vergelijken met Erdogan hoop ik? Rutte en zijn minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra, mogen dan wel meer dan 395 cm hoog zijn, ze kunnen nog niet eens een deuk in een pakje roomboter slaan. Erdogan heeft op conventioneel gebied het sterkste leger van de NAVO, en het VK en Frankrijk op het gebied van strategische met kernwapens uitgeruste atoom aangedreven onderzeeboten (ieder 4 boten met ieder 16 kernraketten). De VS heeft natuurlijk meer, 18 atoom onderzeeboten met ieder 24 kernraketten), en op alle krijgsmachtonderdelen meer dan veel van de rest van de NAVO bij elkaar. Overigens, wanneer gaan ze nu eens bij de NAVO (en EU, ECB, VN…) leren Engels te spreken?

Plaats een reactie

Delen