(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

EU kan subsidies schrappen van lidstaten waar ‘rechtstaat bedreigd is’

Ward Van Meensel

De Europese Unie kan subsidies schrappen van lidstaten waar volgens haar de rechtstaat bedreigd is. Polen en Hongarije gingen bij het EU-Hof van Justitie in beroep tegen het zogenaamde conditionaliteitsmechanisme. Hun beroep werd echter verworpen.

De Europese Unie mag subsidies intrekken van lidstaten waar volgens hen de rechtstaat in het gedrang komt. Dit conditionaliteitsmechanisme is relatief nieuw, en wordt al bevochten door zowel Polen als Hongarije. Beiden landen hebben momenteel een dergelijke procedure over het hoofd hangen. Volgens de EU zou er geen onafhankelijke rechtspraak meer zijn in Polen. Hongarije zou volgens Brussel dan weer een frauduleus en corrupt land zijn.

Beide landen zitten al langer in de clinch met de Europese Unie en de links-liberale politiek in Brussel. Polen en Hongarije hebben een voorstel ingediend om de wet tot het intrekken van subsidies te verwerpen. Het voorstel is prompt weggeveegd door het Europees Hof van Justitie.

Volgens Belgisch premier Alexander De Croo (Open Vld) kan het standpunt van de EU niet duidelijker zijn: “De Unie moet in een positie zijn om de waarden te verdedigen waarop ze is opgericht.” Ook spreekt hij van een mijlpaal op het vlak van het beschermen van de liberale rechtsstaat in Europa, en kernideeën zoals vrouwen- en holebirechten.

“Liberale sharia”

Verschillende rechtse en nationalistische partijen in Europa zijn kritisch voor het mechanisme. “Machtsusurpatie en financiële chantage worden verkocht als het verdedigen van de rechtsstaat”, reageert Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Dit is niet democratisch en niet rechtsstatelijk. De EU-instellingen gaan hun bevoegdheden ver te buiten en ondermijnen daarmee de stabiliteit en voortbestaan van de Europese Unie.” Hij maakt gewag van een “EUSSR” en “liberale sharia”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




12 gedachten over “EU kan subsidies schrappen van lidstaten waar ‘rechtstaat bedreigd is’”

  1. Dus mag België ook geen subsidies meer krijgen wegens in sneltreinvaart op weg naar een links-groene-liberale dictatuur. Persvrijheid? Eggy liet huiszoekingen doen bij een satirische website. Slap processen tegen dezelfde website, een journalist die de Croo een showman noemde in een persconferentie werd aangehouden en tegengehouden om zijn werk te doen.
    Dpg krijgt geld om vooral de federale regering te bewieroken. Een openbare omroep die vooral bepaalde partijen aan het woord laat en andere verketterd. Partijen worden monddood gemaakt door ze uit te sluiten. Vrijheid van meningsuiting dat dermate aan banden wordt gelegd dat het niet meer uitoefenbaar is.

  2. God, vergeef het hen, ze weten niet wat ze doen…
    Waardengelul vanuit Brussel als carrière-planning.
    Een Oost-Europese politiek geconcipieerd door amateurs.
    Straks bleiten als Polen, Hongarije, Roemenië en Ukraine samen gaan werken?

  3. Het zoveelste bewijs dat heel dat eu circus een machtsgeile dictatuur is. Onmiddellijk afschaffen en hopelijk verlaten Hongarije en Polen zo snel mogelijk dit geldverslindend monster.

  4. De “waarden” waarop de EU is gegrondvest zijn het smeermiddel om de dictatuur te vestigen. De Croo denkt alleen aan zijn zitje in de EU nadat Vivaldi zal zijn geïmplodeerd.
    Laat Polen en Hongarije de EU de rug toekeren, zo niet blijven ze gevangen in hetzelfde net waaruit ze na de Koude Oorlog dachten ontsnapt te zijn.

  5. Ze kunnen beginnen met de subsidies van Spanje in te trekken. Een land dat verkozenen jarenlang opsluit omwille van het organiseren van een referendum kan moeilijk een rechtsstaat genoemd worden.

  6. Liesje de trollemol is allergisch aan alles wat rechts is. Haar stokpaardje is het geld dat Hongarije en Polen van de EU gekregen hadden. Echt beredeneerde commentaren of opbouwende uitspraken hebben wij van haar nog niet gelezen.

Plaats een reactie

Delen