INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid”

INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid” - Photonews

Uncategorized

Europese Unie onderneemt actie naar aanleiding van Poolse onbetaalde boetes

Redactie PAL

Op 18 januari moest Polen een eerste boete betalen van 500.000 euro aan de Europese Unie, maar dat is nog steeds niet gebeurt. Dat brengt Business AM. Daarom gaat de Europese Commissie dit nu aftrekken van de herstelfondsen voor Polen.

In september werd beslist dat Polen een dagelijkse boete van 500.000 euro moet betalen aan de Europese Unie, zolang een bruinkoolmijn op de grens met Tsjechië niet gesloten wordt. Tsjechië had namelijk geklaagd over de ligging van deze mijn, omdat ze milieuvervuiling veroorzaakt. Zo zou het grondwater vervuild zijn en zou er sprake zijn van stof en geluidsoverlast.

Hoewel de mijn nog steeds geopend is, heeft Polen nog steeds geen boete betaald. Daarvoor kreeg het land eerder al een waarschuwing, maar nu is de maat vol voor de EU. Brussel beschuldigt het land onder andere van corruptie, illegale justitiële veranderingen en het zich niet houden aan het primaat van het recht van de Europese Unie. 

15 miljoen euro

Volgende week zal voor het eerst een bedrag van 15 miljoen euro worden afgehouden van de subsidies uit het herstelfonds dat Polen zal ontvangen. “De commissie vervult op deze manier de wettelijke verplichting om door de rechtbank opgelegde financiële sancties te innen.”, klinkt het bij de Europese Commissie. Naar alle waarschijnlijkheid zal Polen nog een stuk minder ontvangen, omdat het bedrag van achterstallige betalingen reeds opgelopen is tot 60 miljoen euro.

Toch lijkt Polen niet van plan om snel toe te geven aan de eisen van de EU. “Vanaf het allereerste begin benadrukt Polen dat de beslissingen van het hof geen juridische of feitelijke basis hebben.”, klinkt het in regeringskringen. Men is dan ook van plan om “alle mogelijke juridische middelen om hiertegen in beroep te gaan te gebruiken.”

Daar komt nog eens bij dat het conflict tussen Polen en Tsjechië ondertussen is opgelost. Beide landen tekenden een overeenkomst waarbij Polen er zich toe verbonden heeft om een schadevergoeding van 45 miljoen euro te betalen aan haar buurland. Ook zal ze een beschermende muur bouwen. Dat wil echter niet zeggen dat de dwangsom ook wegvalt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Europese Unie onderneemt actie naar aanleiding van Poolse onbetaalde boetes”

  1. Het mag duidelijk zijn dat er binnenkort geen europese unie meer is, een stel uitgerangeerde politici die denken dat we nog een beleidsniv nodig hebben dat ons berecht en belast heb ik perssonlijk niet nodig.

    Om nog te zwijgen van de culturele moord, de gedwongen migratie, de totalitaire meningsvorming en de oorlogen waarin we meegesleurd worden.

    Aan dit tempo zijn we binnen tien jaar niet meer of minder dan China.

    Bye bye persoonlijke vrijheid .

Plaats een reactie

Delen