‘De Roze Leeuw’ richt Vlaamse afdeling op: “Groot draagvlak in Vlaanderen”

De Roze Leeuw. Facebook

Uncategorized

Federale regering bereikt akkoord over mini-taxshift

Redactie PAL

Deze nacht heeft de federale regering, naast een akkoord over de btw-verlaging op energie, ook een beslissing genomen omtrent de mini-taxshift. Dat brengt VRT NWS. Zo wordt onder andere de werkbonus verhoogd, maar ook de vliegtaks wordt ingevoerd.

De bedoeling van de regering was om bepaalde belastingen te verhogen, terwijl andere belastingen verlaagd worden. “Dat is een goede beslissing want het zorgt ervoor dat de koopkracht van mensen met een laag of gemiddeld inkomen verbetert.”, aldus eerste minister Alexander De Croo.

Bijzondere bijdrage sociale zekerheid verminderd

Op de eerste plaats werd de beslissing genomen om de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid te verminderen met zo’n 200 miljoen euro. “De maatregel was toch best verouderd.”, aldus minister van Financiën Vincent Van Peteghem. “Hij werd ooit ingevoerd in 1994 als crisisbelasting, maar door nu de eerste fase van de afschaffing in te zetten, gaan we iedereen die werkt ondersteunen.” Concreet zullen werknemers met een brutoloon tot 3.500 euro zo’n 100 euro per jaar minder aan belastingen moeten betalen.

Werkbonus

Een tweede maatregel die genomen werd is de verhoging van de werkbonus. “Daarmee zullen mensen die werken beloond moeten worden.”, aldus minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke. “Om de werkbonus te berekenen wordt niet gekeken naar het inkomen zoals bij de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid, maar naar hoeveel je gewerkt hebt en hoeveel je daaraan precies overhoudt.” Daarbij wordt ook gewerkt met een minimumgrens, die afhangt van het minimumloon. “Als het minimumloon verhoogt, wat in april ook gebeurt, zullen die grenzen mee opschuiven.”, stelt de minister.

Accijnzen op tabak en invoering vliegtaks

Uiteraard geen vermindering van bepaalde belastingen zonder verhoging op andere vlakken. De belastingverlaging zal de regering namelijk zo’n 300 miljoen euro kosten. Om dat te compenseren wordt de vliegtaks ingevoerd. Dat betekent dat reizigers zo’n 10 euro extra zullen moeten betalen op een ticket voor een reis van 500 kilometer of minder. Op andere vluchten binnen Europa moet 2 euro taks betaald worden, en op vluchten buiten Europa 4 euro. Ook komt er opnieuw een verhoging van de accijnzen op sigaretten, sigaren en roltabak.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Federale regering bereikt akkoord over mini-taxshift”

  1. Vliegtaks was oorspronkelijk bedoeld als een pro-milieu maatregel – ontmoedigen van korte afstand vluchten weet u nog? – maar werd door de Belgische 7-dwergen-regering handig uitgespeeld om nog maar eens een bijkomende inkomstenbron aan te boren.
    Denken die pipo’s nu echt dat hun burgers zo dom zijn dat die al deze verdoken extra-belastingmaatregelen niet als zodanig herkennen?

  2. Op die manier zal de Vivaldieklucht straks geen hout meet hebben om pijlen te maken. Gelukkig is er nog groen om hier en daar nog wat extra energie belastingen te heffen met domme Tinne aan het roer. Beste Vlaming, let op je beurs iedere keer dat Vivaldi van belastingvermindering praat. Ze zijn groen van het liegen en we wisten het.

Plaats een reactie

Delen