Sander Loones (N-VA): “De begroting van Alexander De Croo is een totale ramp”

De begroting van De Croo is een totale ramp, vindt N-VA-Kamerlid Sander Loones. Eigen redactie

Uncategorized

Galip Kurum, moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen, door procedurefout 36 uur op vrije voeten

Redactie PAL

Galip Kurum, die in 2007 agente Kitty Van Nieuwenhuysen doodschoot, heeft op 4 februari door een procedurefout de gevangenis gedurende meer dan een dag mogen verlaten. Dat brengt Het Nieuwsblad. De politievakbonden vragen dat de Justitieminister Van Quickenborne ingrijpt, want er is kans dat deze situatie zich herhaalt.

U herinnert zich misschien nog de nieuwsberichten van enkele maanden geleden, waaruit bleek dat Kurum een aanvraag tot vervroegde invrijheidstelling had ingediend. Hij had op dat moment namelijk 14 van de 30 jaar cel die hij gekregen had uitgezeten. De strafuitvoeringsrechtbank had zijn verzoek echter afgewezen, waardoor hij in de cel moest blijven. Ook het cassatieberoep tegen die uitspraak werd afgewezen. Hoewel het dus lijkt alsof Kurum nooit uit de gevangenis is geraakt, blijkt de realiteit toch anders te liggen.

Penitentiair verlof

Tegelijkertijd met zijn aanvraag voor vervroegde invrijheidstelling, diende Kurum ook een aanvraag in om penitentiair verlof te kunnen krijgen. Dat verzoek werd positief geadviseerd door de directeur van de gevangenis van Ittre. Toch ging het hoofdbestuur van de gevangenis niet akkoord met de beslissing, en draaide het advies van de directeur terug.

Daarmee was de zaak echter niet van de baan. Kurum en zijn advocaat trokken naar de kortgedingrechter. Daar voerden ze aan dat de weigering van het hoofdbestuur buiten de wettelijke termijn van 14 dagen viel. “Ook zaterdag is een werkdag, en moet dus bij die termijn worden geteld”, aldus de advocaat. En hij kreeg gelijk. Daardoor mocht Kurum gedurende 36 uur de gevangenis verlaten.

Woedende reacties

Een eerste reactie kwam er van Ismael Sacoor, de man die in 2007 overvallen werd door Kurum en zijn kompanen. Bij het vuurgevecht dat daar uitbrak tussen Kurum en de twee agenten die ter plaatse kwamen, waaronder Van Nieuwenhuysen, kreeg Sacoor 3 kogels in het lichaam. “Hoe justitie met slachtoffers omgaat is echt schandalig”, stelt hij. “Ik leef sinds de feiten met constante pijn. Mijn leven is verwoest. En deze man mag op uitstap, door een procedurefout? Dit moet een grap zijn.”

Daarnaast zijn ook de politievakbonden niet te spreken over de situatie. “Wat nu gebeurt is ontoelaatbaar wangedrag van justitie”, aldus Joery Dehaes van het ACV. “Het gaat hier niet om kleine verkeersovertreders, maar om zwaar ‘gangsterisme’ waardoor een collega stierf en een andere collega en een burger zwaargewond raakten. Gangsters die politiemensen vermoorden zouden sowieso geen recht mogen hebben op gunstmaatregelen zoals penitentiair verlof.” Wat het voor de bonden nog moeilijker maakt is dat Kurum op het moment dat hij Van Nieuwenhuysen doodschoot ook vrij was onder voorwaarden.

Edward Landtsheere, woordvoerder van minister van Justitie Van Quickenborne zegt dat zijn kabinet er alles aan zal doen om dit in de toekomst te vermijden. “Wij staan honderd procent achter de weigering van het hoofdbestuur om die man een verlof toe te kennen. We zijn het niet eens met wat de rechter beslist heeft en gaan de zaak opnieuw bepleiten bij de rechter in beroep”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Galip Kurum, moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen, door procedurefout 36 uur op vrije voeten”

  1. Alweer is gebleken dat Q onbekwaam is om zulk een rotte dienst te leiden, heel justitie is onbekwaam en minacht de slachtoffers, ik hoop dat ze zelf eens slachtoffer worden, 90% van de verkrachtingen word geseponeerd, hopelijk maken ze eens hetzelfde mee, eens zien of ze dan nog seponeren? En ik als getuige, ik zal ook eens seponeren.

Plaats een reactie

Delen