Poetin en Macron. Foto Shutterstock.

Poetin en Macron. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Gesprekken tussen Poetin en Macron: Kremlin verwacht “geen beslissende doorbraak”

Ruben Notteboom

De Franse president Emmanuel Macron heeft een gesprek gepland met de Russische president Vladimir Poetin over de situatie in Oekraïne. Het Kremlin verwacht geen beslissende doorbraak.

Op 3 februari 2022 hadden Poetin en Macron al een telefoongesprek. “De leiders hebben hun visie met elkaar gedeeld over de situatie in Oekraïne en het Russische initiatief om juridisch afdwingbare veiligheidsgaranties te verzekeren op de lange termijn,” staat er in een statement van het Kremlin te lezen over 3 februari. “Vladimir Poetin heeft opnieuw de provocatieve statements en acties van Kiev benadrukt.”

Moskou verwacht geen beslissende doorbraak, maar is dat het plan van Macron?

Vandaag treffen de twee leiders elkaar persoonlijk in Moskou. Volgens Reuters wil Macron vooral grote beslissingen op de lange baan schuiven en uitstellen tot na de verkiezingen in april. Het Kremlin zelf beweert nu ook geen “beslissende doorbraak” te verwachten volgens het Belgische persagentschap Belga.

“De situatie is veel te complex om een beslissende doorbraak te verwachten na één enkele ontmoeting”, aldus woordvoerder Dmitri Peskov. Volgens Peskov wil Macron ideeën op tafel leggen om de situatie te de-escaleren, wat overeenkomt met de beweringen van Reuters. Tot een duurzame oplossing komen die kan werken op de lange termijn wordt nog moeilijk.

Oekraïne en Rusland open voor dialoog

Oekraïne en Rusland beweren wel beiden dat ze geen oorlog wensen. Zowel Kiev als Moskou ontvingen in de voorbije dagen al verschillende leiders en er wordt veel gesproken over de situatie aan de Russisch-Oekraïense grens. De internationale gemeenschap wil alles op alles zetten om een duurzame en vreedzame oplossing te vinden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen