Deze week waren we getuige van hoe een stoet van maar liefst 32 experts in de Kamer de politici van de meerderheid aan het verstand moest brengen wat de rest van de bevolking al lang door heeft: het CST werkt niet en de vaccinatieplicht heeft op dit ogenblik geen enkel nut meer in België.
Het blijft toch een merkwaardig verhaal, hoe de federale regering wil blijven vasthouden aan het CST. Het wordt nochtans met de dag duidelijker dat er aan het zogenaamde Covid Safe Ticket weinig of niets ‘safe’ is. Dat de partij van de eerste minister, de Open Vld, het CST dan nog wil verstrengen op de meest onzinnige manier, roept grote vraagtekens op. Meer en meer Vlamingen ondervinden aan den lijve dat je zelfs met een boosterprik de omikronvariant kan oplopen en dat een volledige vaccinatie dus geen garantie is tegen besmetting. Toch willen de Vlaamse liberalen het CST richting 1G duwen, met de ‘G’ van gevaccineerd. Net degenen die altijd het hardst geroepen hebben dat ze tegenstander zijn van een ‘pasjesmaatschappij’ eisten tot voor kort de invoering ervan, maar dan wel op de meest contraproductieve manier.
Op het ogenblik dat we dit schrijven, lijkt een verstrenging van het CST richting 1G van de baan. Maar we moeten wel vaststellen dat de expertenuitleg in de Kamer vermoedelijk niet genoeg was om de federale meerderheid van haar plannetje te doen afzien. Eerder in de week verscheen immers een nieuwe motivatiebarometer die aangaf dat de steun voor de coronamaatregelen zienderogen afneemt, en waarschijnlijk gaf die afnemende steun de doorslag. Voortschrijdend inzicht dus, maar wel aan slakkentempo en dan enkel nog onder druk van de publieke opinie.
Vaccinatieplicht zonder voorwerp
Hetzelfde verhaal geldt trouwens voor de vaccinatieplicht. Enerzijds hoorden we de experts uitleggen dat zo’n vaccinatieplicht weinig zoden aan de dijk zet in een land dat van tevoren reeds een van de hoogste vaccinatiepercentages ter wereld kent. In België, en dan zeker in Vlaanderen, zijn er gewoonweg te weinig niet-gevaccineerden opdat een verplichting veel effect zou kunnen hebben. Maar pas toen de motivatiebarometer aantoonde dat ook de gevaccineerden hoe langer hoe minder moeten weten van een vaccinatieplicht, zagen de politici in de Kamer eindelijk het licht. En ook hier: meer en meer Vlamingen ondervinden letterlijk aan den lijve, of bij familie of vrienden, dat een vaccinatie helemaal geen garantie biedt tegen een besmetting met de omikronvariant. Hoeveel Kamerleden van de meerderheid zouden ondertussen trouwens niet al in hetzelfde geval verkeren?
Scandinavië schaft maatregelen af
Nog een factor die meespeelt zijn de berichten over de Scandinavische landen die een na een álle coronamaatregelen afschaffen. Hoe is het mogelijk dat men in België in het parlement een debat voert over de verstrenging van het CST en de eventuele invoering van een vaccinatieplicht, terwijl corona in Scandinavië niet meer beschouwd wordt als een ziekte die de maatschappij bedreigt?
In Noorwegen drijft het Folkehelseinstituttet (FHI), het instituut van de volksgezondheid dat de regering adviseert, het zelfs zo ver dat het stelt dat de coronamaatregelen de epidemie alleen nog maar verlengen, en dus verergeren. Stuurt iemand hun rapport in vertaling naar Frank Vandenbroucke, onze federale minister van Volksgezondheid, die blijft vasthouden aan de strengst mogelijke maatregelen en de somberste barometers? Want dat is misschien nog het meest tragische: het debat in de Kamer over het CST en de vaccinatieplicht is gewoonweg het verkeerde debat. In de plaats daarvan zou men zich beter buigen over de vraag waarom in België niet kan wat in Denemarken, Zweden en Noorwegen ondertussen wel al kan.
Boosteren om te kunnen skiën
Een groot contrast met Scandinavië vinden we ook in Oostenrijk, want in Oostenrijk hebben zelfs minderjarigen een boosterprik nodig om in open lucht op de ski’s te mogen staan. Met de krokusvakantie voor de deur slaagt België er echter niet in om het finale wetenschappelijke advies in te winnen over de wenselijkheid van een boosterprik voor wie jonger dan 18 jaar is, tot wanhoop van families met kinderen die hun skivakantie al in duigen zagen vallen. Wat in het ene EU-land verplicht is, is in het andere EU-land blijkbaar onmogelijk om er een mening over te vormen.
Geen nood echter, Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke besloot op eigen houtje de boosterprik vrijwillig aan te bieden aan minderjarigen. Er is een tijd geweest dat een federale minister opriep om niet te gaan skiën in Oostenrijk. Nu is er dus een Vlaamse minister die met belastinggeld mogelijk nutteloze vaccinaties aanbiedt om de Oostenrijkse skivakantie toch maar te kunnen laten doorgaan.