Commissie van Wijzen wil lerarenberoep fors hervormen: 38 urenweek en toelage voor lesgevers in probleemscholen

Dirk Van Damme. Photonews

Binnenland politiek

“Ik laat er mijn slaap niet voor”: Van der Straeten legt kritiek op kernuitstap naast zich neer

Anton Schelfaut

In een interview met De Standaard legt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) de kritiek op haar beleid inzake de kernuitstap naast zich neer. “Ik heb geen tijd om me te laten afleiden door commentaar aan de zijlijn”, klinkt het.

Van der Straeten wijst erop dat de gascentrales nodig zijn om de bevoorradingszekerheid te garanderen. “Vijf van de ­zeven kerncentrales gaan hoe dan ook dicht”, benadrukt de minister. “We kunnen nog lang discussiëren over die laatste twee. Dat zal de komende maand ook niet stoppen, so be it. Maar vergeet niet: we hebben vervangingscapaciteit nodig, die gascentrales zijn nodig in elk scenario. Eender wie op mijn stoel had ­gezeten, had hetzelfde moeten beslissen.”

Of iemand anders op haar plaats wel twee kerncentrales had opengehouden? “Die had dat dan best wel beslist wanneer het nog niet te laat was”, merkt Van der Straeten fijntjes op.

Kritiek

Verder meent de groene minister dat er “een goede reden” is waarom Engie Electrabel de reactoren van Doel 4 en Tihange 3 niet meer wil verlengen. “Het moet er veel te grote risico’s voor nemen”, aldus Van der Straeten. “Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle zegt dat het koninklijk besluit over de veiligheid van de centrales gewijzigd moet worden. De werken moeten in twee fases plaatsvinden. Begin er maar aan. Wat denk je dat de bank zal zeggen als je financiering vraagt, terwijl de regels zelfs nog niet duidelijk zijn?”

“We hebben een plan om te voorzien in vervangings­capaciteit om de bevoorradingszekerheid veilig te stellen. Dat kunnen en zullen we uitvoeren”, maakt Van der Straeten zich sterk. “En de kritiek? Ik laat er mijn slaap niet voor. Ik heb geen tijd om me te laten afleiden door commentaar aan de ­zijlijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

21 gedachten over ““Ik laat er mijn slaap niet voor”: Van der Straeten legt kritiek op kernuitstap naast zich neer”

  1. Een typische egoïstische arrogantie van een minderheid die een meerderheid terroriseert. Helaas is de pers door extreem links reeds omgekocht (600 miljoen € per jaar+ 750 miljoen € op 5 jaar en 100 miljoen € extra lening + abonnementen en reclame inkomsten) en geen enkele journalist die haar het vuur aan de schenen legt. Deze uitspraak zal de doodsteek van extreem links zijn die zichzelf in de voet schiet. Tenslotte is ze maar Afrikaniste maar dat ze ons naar Afrikaanse toestanden zal brengen staat als een paal boven water. Ze beweert zelfs dat de islam het geloof (sekte) van de vrede is.

  2. Zelfs als België de volgende winter zonder stroom valt gaat ze daar nog niet wakker van liggen! Wij daarentegen liggen daar wel wakker van! Dus stem Groen voor veel koude slapeloze nachten!

  3. Half belgie slaapt er niet van omdat ze een energie rekening krijgen die minimum verdubbeld is en in veel gevallen nog meer. Half belgie slaapt niet meer omdat vanaf 2025 de energiezekerheid zal wegvallen na het sluiten van de kerncentrales. Maar trineke slaapt wel goed onder haar belastingvrij dekentje van parlementaire vergoeding en vanaf ( hopelijk veel eerder) 2024 een belastingvrij pensioentje waarvan mensen die alle dagen gaan werken met 2 enkel kunnen dromen

  4. Ze is compleet gek geworden en zet onze welvaart op het spel. Door de gevaarlijke spelletjes van groen zullen buitenlandse investeerders afhaken en zich vestigen in landen waar er kernenergie beschikbaar is. Zielige toestand.

  5. Tinne wil het allemaal niet meer horen. Achteraf zullen wij wel met de gebakken peren zitten, namelijk een tekort aan elektriciteit, black-outs en dure energie. Blijkbaar hebben de andere partijen in de regering niet de moed om tegen groen- fundamentalistische Tinne in te gaan. Goed dat we dat weten bij de volgende verkiezingen.

  6. Nergens Eric, heb jij weet van enige correlatie tussen GROEN en logica? Enfin tussen GROEN en normale dingen zoals verstand, hersencellen…. ? Waarschijnlijk hebben die gewoon ergens een hersencel gerecycleerd en gebruiken ze die collectief.

  7. Met ons onbarmhartig electoraal vonnis van 2024 zal het wel degelijk een sinecure zijn om dat gifGroen mini partijtje onder de kiesdrempel te verzuipen, overwegende hun lamentabele score in de kiesintentie peilingen. “Noch bloemen, noch kransen enkel champagne” ????,

  8. de ene wil af van energie de andere van e-commerce en dat allemaal in een van de nu nog rijkste regio’s ter wereld.Burkina-Fasso is het doel.Als ik die smoel van die stomme trut zie krijg ik rare waan ideeën.

Plaats een reactie

Delen