Het Nieuwsblad zet "beschadigde" Van der Straeten in rijtje van Marc Overmars en Bart De Pauw

Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen). Photo News

Uncategorized

JA21 hield ‘woke conferentie’ in Den Haag

Ward Van Meensel

De Nederlandse conservatief-liberale partij JA21 heeft op 20 februari een ‘woke conferentie’ gehouden in Den Haag. Met de conferentie wil de partij het woke-isme aan de kaak stellen. Aanwezige sprekers waren onder andere Andreas Kinneging en Lale Gül.

JA21, een partij die in 2020 ontstaan is vanuit de liberale vleugel van Forum voor Democratie (FvD), heeft op zaterdag 20 februari een eerste conferentie gehouden. Het algemene thema van de conferentie was het concept woke. JA21 heeft een paar grote namen kunnen strikken voor het evenement. Zo kwamen onder meer de Turkse schrijfster Lale Gül, hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging en journalist Roderick Veelo praten over de problematiek rond politieke correctheid.

JA21 kondigde begin februari de conferentie aan via de eigen socialemediakanalen. De partij hield de conferentie om ervoor te zorgen dat mensen met een tegendraadse mening niet monddood worden gemaakt. “Een open debat is de zuurstof van een goed functionerende democratie”, klinkt het.

(Lees verder onder de tweet.)

De sprekers

De aanwezige sprekers op het congres zijn geen onbekenden in conservatief Nederland. Lale Gül, een bekeerde ex-moslima en schrijfster van ‘Ik ga leven’, schreef op Twitter dat ze de conferentie leerzaam en interessant vond. Ook zei ze dat ze regelmatig gaat terugdenken aan de debatten die er gevoerd zijn als ze de actualiteit volgt of een column schrijft, om zo haar meningen meer vorm te geven.

Gül is in het verleden al meermaals in de Nederlandse media gekomen. Dit omdat ze zich verzet tegen de islam en zich inzet voor vrouwenrechten. Gül krijgt regelmatig doodsbedreigingen vanuit islamitische hoek.

Andreas Kinneging, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden en schrijver van onder andere ‘De onzichtbare Maat’, vergeleek in zijn lezing tijdens de conferentie het heersende woke-isme met het communisme. De vervolging van tegenstanders was de belangrijkste parallel. Dat de heersende woke partij in Nederland momenteel de conservatief-liberale VVD van premier Mark Rutte is, liet Kinneging links liggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “JA21 hield ‘woke conferentie’ in Den Haag”

Plaats een reactie

Delen