Jongerenafdeling Groen verwerpt vliegtaks: "Bedragen zijn het vernoemen niet waard"

Een vliegtuig van Brussels Airlines op het tarmac van Brussels Airport. Shutterstock

Binnenland politiek

Jongerenafdeling Groen verwerpt vliegtaks: “Bedragen zijn het vernoemen niet waard”

Belga Press Agency

Jong Groen kan zich niet achter de vliegtaks scharen waarover moederpartij Groen en de andere coalitiepartners begin deze week een akkoord bereikten binnen de federale regering. “De bedragen die vandaag voorgesteld worden, zijn het vernoemen gewoon niet waard”, schrijven co-voorzitters Jordy Sabels en Paola Travella en politiek secretaris Stien Buts zondag in een opiniebijdrage op Knack.be.

De federale regering kwam dinsdag in het kader van de ‘minitaxshift’ overeen dat wie binnenkort een vliegtuigticket boekt naar een bestemming op minder dan 500 kilometer, een taks van 10 euro zal moeten betalen. Op langere vluchten bedraagt de belasting afhankelijk van de bestemming 2 of 4 euro.

De taks moet de reiziger twee keer doen nadenken vooraleer een vliegticket te boeken, maar daar plaatst Jong Groen vraagtekens bij. “De taks is er namelijk eentje geworden met de ‘gigantische prijs’ van 10 euro voor vluchten binnen 500 kilometer, 2 euro voor een langere afstand binnen Europa, en 4 euro voor vluchten buiten Europa. Het is een vlakke taks om de kas te spijzen, maar zonder echte ecologische motivatie of doelen eraan gekoppeld.”

Europees treinnetwerk

“Studenten die in de lesvrije week er even tussenuit gaan, kunnen aan boord bij Ryanair een koffie kopen voor 3 euro. De voorgestelde vliegtaks naar pakweg Milaan zou hen slechts 2 euro extra kosten, daarvoor laten ze het niet”, dixit Groens jongerenafdeling.

Die breekt een lans voor het promoten en ontwikkelen van een Europese treinnetwerk. Treinreizen moeten de norm worden voor afstanden korter dan duizend kilometer. Een vliegtaks kan voorts een goede maatregel zijn, bijvoorbeeld volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. “Maar de bedragen die vandaag voorgesteld worden, zijn het vernoemen gewoon niet waard.” De jongerenafdeling pleit ook voor een kerosinetaks.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

9 gedachten over “Jongerenafdeling Groen verwerpt vliegtaks: “Bedragen zijn het vernoemen niet waard””

  1. Zoals meestal komt het principe van ‘de vervuiler betaalt’ in de praktijk vaker neer op de vaststelling dat ‘wie kan betalen, mag vervuilen’. Ergens wel voorspelbaar met een overheidssituatie die continu geldtekort vertoont.

  2. Ze hebben gelijk de groen jongeren, zelf willen ze vervuilende gascentrales zetten (en wij moeten dan denken dat ze proper zijn) en tijdens de vele defecten daar mee draaien er constant 2 vliegtuigmotoren in Vilvoorde voor de energie bevoorrading, dankzij hen, en daar moet dan geen taks op betaald worden. En de scheepvaart in Antwerpen, de grootste vervuiler ter wereld, mag zonder taksen blijven vervuilen omdat groen mee in het stadsbestuur zit, rare denkwijze die extreem linksen.

  3. Die groene rakkers kennen maar één zaak en dat taksen taksen en nog eens taksen. Die mensen denken de wereld te veranderne met overal taksen op te heffen. Ze schijnen niet te beseffen dat de bevolking daar genoeg van heeft maar ja de groenen hebben dat geld nodig oodat de belastingbetaler de vette lonen van hun madatarissen kunnen betaald worden en de rest wat overblijft om uit te deelen aan linkse VZW liefst met allochtonen bindingen.

  4. De vliegtuigtaks vind jong groen niet waard ze zijn dus al goed bezig? Wat zal dat worden voor de toekomst, gelukkig zullen het aantal stemmen die ze in de toekomst zullen krijgen ook niet veel waard zijn. Ze willen dus een hogere taks? Hoe onzinnig en idioot blijft men maar taxen opleggen in dit landje? De vervuiler betaald ? Hebben ze dan wereldwijd eens rondgekeken hoeveel landen nog zwarte rook uitstoten? Het is dus duidelijk dat het weer om de poen gaat.

  5. Omdat anderen het geld hebben om te vliegen en jij niet, zeker? Leg je er maar bij neer, sommige mensen hebben nu eenmaal meer capaciteiten dan jij! Het enige waar jij in uitblinkt is jaloersheid en weigeren het eigen falen te herkennen! Maar dat wil nog niet zeggen dat anderen daarvoor moeten boeten….

Plaats een reactie

Delen