Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. Photonews

Uncategorized

Lachaert vreest voor gevolgen van dreigende oorlog op kernuitstap: “Naast plan A en B is er misschien noodplan nodig”

Van de redactie

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft zondagmiddag in VTM Nieuws gewaarschuwd dat er in het dossier over de kernuitstap naast het plan A (kernuitstap) en B (openhouden van 2 jongste kerncentrales) ook gedacht moet worden aan een noodplan indien er oorlog uitbreekt in Oekraïne.

“Na Nieuwjaar is de gasfactuur voor alle gezinnen ontploft”, klinkt het. “Veel mensen kunnen de factuur niet meer betalen. De reden hiervoor is wat in Oost-Europa aan het gebeuren is, aan de grens met Oekraïne. Misschien gaan we deze week naar een oorlog die we in geen decennia in Europa gezien hebben. Dat heeft een gigantische impact op de gasprijzen in ons land. Dan kan je niet zeggen dat het ‘business as usual’ blijft.”

Doel 4 en Tihange 3 toch maar openhouden dus? “Alle plannen moeten op tafel komen. Dit is een gamechanger. Het feit dat Poetin zo’n oorlog zelfs maar overweegt, heeft een gigantische impact op de kosten van energie en gas. Naast plan A en plan B is er misschien zelfs een noodplan nodig, ook binnen Europa. De afhankelijkheid van het Russisch gas moet afgebouwd worden.”

De Open Vld-voorzitter erkende dat het plan B ook niet alles oplost. Er is hoe dan ook gas nodig en er moet onderhandeld worden met de Europese Unie en met Engie. 

Niet ideologisch

Lachaert benadrukte dat het dossier niet ideologisch is. “Niemand is een fan van kerncentrales die afval produceren”. Hij wil zonder oogkleppen naar het dossier kijken. Dat hij eerder de vraag over het openhouden van de kerncentrales afdeed als “een lijk dat men wilde reanimeren” pareerde hij zondag met “om de 2.000 jaar verrijst er een lijk en we naderen Pasen”. 

Net als zijn partijgenoot, premier Alexander De Croo, wil de Open Vld-voorzitter niet weten van het voorstel van zijn N-VA-collega Bart De Wever om de kernuitstap te regionaliseren. “Laten we over ernstige dingen praten. Als we over regionalisering praten, blijft er nog één kerncentrale over. Als die stilvalt, brandt de lamp niet meer”, besloot hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




14 gedachten over “Lachaert vreest voor gevolgen van dreigende oorlog op kernuitstap: “Naast plan A en B is er misschien noodplan nodig””

  1. Kan men die politiekers nog serieus nemen? Het kan toch niet dat ze nu pas doorhebben dat gasprijzen gevoelig zijn aan de geopolitieke context.
    Dit is zware nalatigheid en incompetentie van de bovenste plank als dit zo is. Hoelang moeten we dit failing forward beleid nog uitstaan?

  2. Er bestaat maar één goed plan : hou die kerncentrales nog een tijd open en bouw er ondertussen nieuwe, van de up-to-date soort. En trek u van Groen niets aan, die zijn bezig met achterhaalde ideologie. In Nederland en Frankrijk gaan ze nieuwe kerncentrales bouwen, tot in Nederlands Limburg toe, en gaan ze niet afhankelijk zijn van het buitenland. Daar zij ze verstandiger bezig dan de strompelende Vivaldi’s die groen uitslaan.

  3. Die man stond vroeger op een kerktoren, draaide toen ook al met de wind mee. Het voorstel van de Wever zie ik wel zitten, Als Ecolo perse de kerncentrales dicht wil dat ze Thiange dan maar sluiten. De wapen export was ook zo overgezet naar de regio’s. Zet nu de stroomvoorziening ook over op de regio’s.

  4. Hij denkt de Groenen in zijn Vivaldicreatie te kunnen sparen door de schuld in de schoenen van Poetin te schuiven. Waren er geen verzwakte USA geweest dan zou Poetin zich wel even bedacht hebben en zou Lachaert wel een andere uitleg moeten zoeken hebben om te pogen zijn blauw hachje te redden.

  5. Ooit al enige competentie kunnen ontdekken met Ovld en Groen aan de knoppen? Ik niet. Het waren ook die partijen die in de beginjaren van dit millenium het energiebeleid in de dieperik hebben gesleurd o.l. v. Verhofstadt & Co. Alles aan de Fransen verkopen en de kerncentrales sluiten was toen het beleid. Wat vage slogans over alternatieve energie zouden nhet allemaal wel even oplossen. Beide partijen bij de volgende verkiezingen onder de drempel a.u.b. .

  6. Weet lafaert wel dat wij maar 4% gas afnemen van Rusland. Maar wat een kazakkendraaier is dat nu, het Vlaams Belang heeft steeds gepleit om de kerncentrales open te houden en nu gaat hij het cordon sanitaire doorbreken? Wat stelt vld eigenlijk nog voor, een open riool of een verzopen partij?

  7. Deze persoon draait steeds met de wind mee. VB en NVA hebben reeds voordien dit voorstel gelanceerd, werden steeds aufgeschoben, jawel door deze persoon. Stel groen aan de kant, deze stellen sowieso niks voor en regeer in zin van de bevolking en niet in zin van Ideologie.

  8. Indien de walen per sé hun reactor willen sluiten en de vlamingen zijn verstandig genoeg om de hunne open te houden , waarom zouden we het niet regionaliseren ? De walen kunnen dan dure energie kopen in Vlaanderen ( of ruilen voor waals zuiver water bevoorbeeld ) . Ik heb nooit een cro magnon horen zeggen dat de regionalisering van de wapenexport ” niet ernstig was .

Plaats een reactie

Delen