Een kerk in Oekraïne (Shutterstock)

Een kerk in Oekraïne (Shutterstock)

Uncategorized

Leider seminarie Oekraïne: “Russische invasie kan baptistische kerken dwingen ondergronds te gaan”

Sonja Dahlmans

Volgens een leider van het Oekraïense Baptistische Theologische Seminarie, Yarsolav Pyzh, zijn baptistische kerken in het Westen van het land vast klaar om – indien nodig – christenen uit andere delen van het land op te vangen. Pyzh doelt hiermee op een eventuele Russische invasie mochten de spanningen tussen beide landen nog verder oplopen. De kerken doorheen de Oekraïne zouden reeds met elkaar gecommuniceerd hebben over eventuele noodopvang.

“Wanneer er vanuit Rusland daadwerkelijk een invasie zou komen, dan zal dit vermoedelijk gebeuren in het noorden en oosten van het land. Mogelijk ook nog in een klein deel van het zuiden van de Oekraïne,” aldus Pyzh, de leider van het OBTS. De theoloog zegt dat er reeds over-en weer contact is geweest met de kerken in de verschillende delen van het land. De kerken in het westen van het land zouden kenbaar gemaakt hebben dat wanneer er een dreigende situatie zou ontstaan “onze huizen en kerken open staan.”

Pyzh gelooft dat wanneer de Russen succesvol zijn in een invasie van het noordoosten van de Oekraïne, het aannemelijk is dat het land dan tot twee landen verdeeld zal worden. Het westen van Oekraïne zal dan volgens hem onafhankelijk blijven voortbestaan. Wanneer zo een situatie zich voordoet, voorspelt de seminarist dat de baptisten in door Rusland geleid gebied ondergronds verder zullen gaan. “U moet niet vergeten dat wij dit allemaal al eerder hebben meegemaakt ten tijden van de Sovjet Unie. De kerk is nog altijd niet vergeten wat het betekent om vervolgd te worden. Ik denk dat de kerk dan zich zal moeten herschikken, herordenen, maar voort zal gaan met het verspreiden van het Evangelie.”

Wet

Rusland is een seculiere staat volgens de grondwet vastgelegd op 12 december 1993. In artikels 14 en 28 van de Russische Federatie wordt vrijheid van religie en geloof gegarandeerd. Echter, in 1997 werd een wet aangenomen, in 2016 volgde hierop nog een amendement. Vier ’traditionele’ religies worden hierin erkend, de Russisch Orthodoxe Kerk, de islam, het Jodendom en het boeddhisme. Twee andere juridische zaken spelen echter nog mee. Ten eerste werd in 2002 een wet aangenomen die voorschrijft dat de staat -om extremistische activiteiten tegen te gaan- de betreffende autoriteiten toestemming verleent om religieuze vrijheid van een bepaalde groep te keuren. Bovendien is het nog mogelijk om een groot aantal religieuze activiteiten te criminaliseren.

Dan is er nog een wetsamendement, de Yarovayawet, die nog verdere restricties oplegt aan religie onder de anti-extremisme wetten van de Russische Federatie. Onder deze toevoeging is het begrip ‘missionaire activiteiten’ opnieuw gedefinieerd. Preken, bidden, het verspreiden van materiaal en het beantwoorden van vragen aangaande religie buiten de daarvoor aangewezen locaties is nu verboden. Onder deze wet moeten Russen van overheidswege toestemming hebben verkregen via een door de staat erkende religieuze instantie om hun geloof te mogen evangeliseren.

De protestantse kerken, waaronder de baptistische kerken vallen, worden langs deze weg niet erkend. Ook Jehova Getuigen worden sterk gecontroleerd door de autoriteiten. Er zijn 2.000 kerken aangesloten bij de Oekraïense Baptistische Unie, met in totaal ongeveer 200.000 kerkgangers. Het OBTS heeft kerkelijk leiders opgeleid die dienst doen in 230 kerken verspreid over het land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Leider seminarie Oekraïne: “Russische invasie kan baptistische kerken dwingen ondergronds te gaan””

  1. U vergeet de arrestatie en uitwijzing van twee Amerikaanse mormonen, leden van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, in Rusland, in maart 2019, op beschuldiging van verkondigingswerk. Ze werden aangehouden op basis van de nieuwe Russische anti-evangelisatiebepalingen, uit de antiterreurwet van 2016.

Plaats een reactie

Delen