Foto illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Foto illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Lerarentekort wordt nog nijpender door pensioengerechtigde leerkrachten

Niels Geerinck

Ongeveer één op drie actieve leerkrachten is vijftig jaar of ouder. Binnen enkele jaren gaan deze werkkrachten met pensioen. Hierdoor dreigt het leerkrachtentekort in Vlaanderen de komende jaren nog nijpender te worden.

De KU Leuven onderzocht de toekomstige pensioneringsgolf in het Vlaams onderwijs. Daaruit blijkt dat vooral technische vakken, godsdienst en vakken in het kunstonderwijs te kampen zullen krijgen enorme tekorten. Ook vandaag raken heel wat vervangingen niet ingevuld. Uit de cijfers blijkt dat het huidig tekort zich vooral laat voelen binnen de vakken Nederlands, Frans en Wiskunde. Die waren de afgelopen periode samen goed voor meer dan 45.000 lesuren zonder vervanging.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil meer gaan inzetten op zogenaamde ‘zij-instromers’, waarvoor hij ook een nieuwe anciënniteitsregeling wil voorzien. De onderzoekers van de KU Leuven gooien het over een andere boeg, zij willen graag bekijken of het mogelijk is om ‘hybride leerkrachten’ voor de klas te krijgen. “Ze combineren de job van leraar met een andere? Denk aan een leraar economie die ook werkt in een groot bedrijf.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Lerarentekort wordt nog nijpender door pensioengerechtigde leerkrachten”

Plaats een reactie

Delen