Binnenland politiek

Limburg blijft één grote regio

Pieter Van Berkel

Limburg mag één grote regio blijven. Dat heeft de Vlaamse regering beslist en werd aangekondigd door minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

De regering nam in maart vorig jaar het besluit om Vlaanderen op te delen in 17 regio’s. Bedoeling van die regiovorming was om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en komaf te maken met het kluwen aan lokale samenwerkingen tussen afvalintercommunales, politiezones, hulpverleningszones, enzovoort. Gemeenten kunnen zonder uitdrukkelijke motivering niet langer samenwerkingen opzetten over de grenzen van de regio’s heen. De regio’s zelf kunnen wel partnerschappen aangaan met elkaar.

Voor Limburg kon vorig jaar nog niet worden beslist over een opdeling. De provincie vroeg om één grote regio te mogen blijven en dat wordt nu ook toegestaan.

Wanneer Vlaanderen ervoor kiest om een aantal van haar Vlaamse samenwerkingsverbanden in Limburg op een kleinere schaal te organiseren, gebeurt dat wel op basis van de drie subregio’s die eerder werden voorgesteld.

“Het eerste voorstel voor een regiokaart dateert al van tijdens de onderhandelingen over het Egmontpact in de jaren ‘70″, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). “Men spreekt hier al 50 jaar over. Iets afschaffen blijkt in dit land steeds weer vele malen moeilijker dan iets bijcreëren. Maar deze Vlaamse regering is erin gelukt. We hebben de Gordiaanse knoop doorgehakt. Een interne staatshervorming die zorgt voor meer transparantie en onze lokale besturen slagkrachtiger maakt, waar de burger de burger van zal plukken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Limburg blijft één grote regio”

  1. Helemaal in de lijn van wat mevrouw “ik wil premier worden” Gwendolyn (t)Rutten ooit zei, ik wil alle provincies afschaffen behalve de Limburg. Voor zover het niveau van (verz)open vld. Oh, die gaan een pandoering krijgen in 2024, ik zie er nu al naar uit.

  2. Hahaha, Hasselt 😉 is niet alleen een regio, maar een staat in een staat. Met een al decennia lange SP-a (nu, allee kom, voooorrrruit!!!!) overheersing, die, nog altijd voortduurt. Wordt nog lachen mee d’n Bart.

Plaats een reactie

Delen