Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang Brussel. Foto Photonews.

Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang Brussel. Foto Photonews.

Uncategorized

Lootens-Stael (Vlaams Belang): “Brussel is een draaischijf in internationale mensensmokkel”

Ruben Notteboom

Vlaams Belang maakt zich zorgen over een Brussels opvangcentrum. Het opvangcentrum zou binnenlandse en buitenlandse mensensmokkelaars bestendigen. Vlaams Belang-fractievoorzitter van het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael wil verandering zien.

“De Brusselse regering heeft ondanks de slechte financiële toestand miljoenen over voor een Brussels opvangcentrum voor illegalen en gaat daarmee niet alleen in tegen de federale regering, maar geeft zo een signaal aan binnenlandse en buitenlandse mensensmokkelaars dat hier alles kan”, aldus Dominiek Lootens-Stael.

Dominiek Lootens-Stael wil meer duidelijkheid over samenwerking en financieel plaatje

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) verdedigt het Brusselse beleid en beweert in gesprek gegaan te zijn met de federale diensten over migratie en het opvangcentrum. Vooral de financiële tussenkomst van Brussel was een belangrijk gespreksonderwerp. Volgens Vlaams Belang blijft het onduidelijk hoe de samenwerking tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de federale diensten er zal uitzien.

Brussel wil vooral inzetten op het informeren van dakloze transmigranten om dakloosheid te bestrijden. De federale overheid focust op terugkeercoaches, zodat illegale migranten die geen asiel aangevraagd hebben vrijwillig zouden terugkeren. Het Vlaams Belang blijft sceptisch over deze aanpak. De Brusselse regering zou te onduidelijk zijn over de samenwerking op het gebied van het terugkeerbeleid volgens Vlaams Belang en het financiële plaatje blijft onbekend.

“Federale overheid doet te weinig”

“Het Vlaams Belang volgt deels de analyse van de Brusselse regering dat het federale niveau te weinig doet aan de grote problematische aanwezigheid van mensen die geen wettelijk verblijfsstatuut hebben”, vindt Lootens-Stael. “Maar wat nodig is, is een proactief opsporingsbeleid en een begeleiden tot terugkeer naar hun regio van herkomst, vrijwillig of gedwongen.”

Lootens-Stael wil een actiever beleid dat strijdt tegen mensensmokkel. “Hieraan doet het huidige Brusselse beleid echter niks, integendeel het werkt de mensensmokkel in de hand. Een streng beleid is een humaan beleid. Indien niet opgetreden wordt tegen illegaal verblijf en asielmisbruik zal het onmogelijk worden mensen op te vangen die het echt nodig hebben en blijven er slachtoffers vallen door de mensensmokkel! Het Brussels beleid dreigt een aanzuigeffect te veroorzaken.”

“Brussel is draaischijf in de internationale mensensmokkel”

Lootens-Stael verwees ook naar het proces tegen de Vietnamese smokkelbendes. “Daaruit is duidelijk gebleken dat Brussel een belangrijke draaischijf in de internationale mensensmokkel is en waarbij Brusselse taxichauffeurs van Marokkaanse oorsprong een belangrijke rol spelen in de logistieke ketting.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Lootens-Stael (Vlaams Belang): “Brussel is een draaischijf in internationale mensensmokkel””

  1. Het Brussels Gewest wordt geleid door PS in een coalitie met Vooruit, Groen &Ecolo en Defi allemaal linkse partijen die pro asielzoekers en mensen zonder papieren zijn, dan verwonderd me dit niet.De enige zogezegde centrum partij Open Vld is in Brussel eerder links dan centrum en alleen maar een aanhangsel van vooral PS.
    Het geld dat nodig voor de kansarmoede bestrijding wordt weer uitgedeeld aan wie er geen recht op heeft wegens niet bijgedragen.

Plaats een reactie

Delen