Geen ‘vrijheid blijheid’ in de cultuursector

Stijn Brouns. Van de redactie

Uncategorized

Maarten Boudry bekritiseert examen Universiteit Antwerpen: “Hier is een voorgekauwde mening, kauw ze nog eens goed door”

Simon Segers

De Vlaamse wetenschapsfilosoof Maarten Boudry laat zich op Twitter kritisch uit over een examen van Jonas Van der Slycken, gastlector Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Van der Slycken gebruikte een opiniestuk over klimaatverandering van Boudry om zijn studenten voorbeelden te laten zoeken van “klimaatvertragers” en “klimaatdooddoeners”.

Boudry schreef in maart 2019 een open brief in Knack aan klimaatspijbelaars Anuna De Wever en Kyra Gantois. De filosoof gaf hierin aan begrip te tonen voor de frustraties van de activisten betreffende de magere politieke respons op hun oproepen. “Ik wil ingaan op de fouten en tekortkomingen in jullie betoog, omdat ik jullie ernstig wil nemen. Ik neem aan dat jullie dat liever hebben dan voor de zoveelste keer te horen hoe hartverwarmend jullie passie en gedrevenheid zijn”, schreef hij destijds.

https://redactie.palnws.be/2022/01/maarten-boudry-wetenschapsfilosoof-en-auteur-de-meerderheidspartijen-in-de-huidige-regering-zijn-gezwicht-voor-de-dictatuur-van-een-kleine-minderheid/

Klimaatopwarming: een hinderlijk neveneffect

Het opiniestuk argumenteert verder dat de typische doemscenario’s die de groene beweging propageert geen wetenschappelijke basis hebben. “Klimaatopwarming is een hinderlijk neveneffect van iets wat een enorme zegening betekende voor de mensheid”, aldus Boudry. Hij nuanceerde ook de vijandige houding tegenover fossiele brandstoffen. “Inderdaad, onze fossiele uitstoot warmt het klimaat op, maar daar staat tegenover dat zowat alle comfort dat jullie (en ik) vandaag genieten in grote mate te danken is aan de miljoenen tonnen dode planten en dieren die we hebben opgestookt.” De filosoof pleitte voor duurzame en doordachte oplossingen om een koolstofvrije toekomst te realiseren.

Vertragingsdiscours

Docent Jonas Van der Slycken voorzag het opiniestuk als bijlage bij een examenvraag. “Schrijf op welke klimaatvertragingsverhalen deze wetenschapsfilosoof hanteert en geef bij elk vertragingsdiscours een voorbeeld uit de tekst. Zijn er naast deze vertragingsverhalen ook nog bijkomende klimaatdooddoeners zoals beschreven door Tine Hens in haar boek waarnaar deze auteur teruggrijpt?” Van der Slycken deelde zelf de foto op Twitter. “Ik ben benieuwd of de studenten alle #klimaatvertragingsverhalen en #klimaatdooddoeners weten te doorzien”, schreef de econoom.

Boudry is niet opgezet met deze vraagstelling. “Is dit een grap, @jonasvanders? Zo ziet indoctrinatie eruit. Niet zozeer #DurfDenken maar #StopMetDenken. (…) Geen haar op mijn hoofd zou er ooit aan denken om mijn eigen mening over klimaatbeleid zó opzichtig aan mijn eigen studenten op te dringen (op een examen!). Dit is ronduit gênant, @jonasvanders. Ideologische bias in academia, maar waar dan, meneer?”, tweette de filosoof.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Maarten Boudry bekritiseert examen Universiteit Antwerpen: “Hier is een voorgekauwde mening, kauw ze nog eens goed door””

  1. Mooi. Maarten Boudry zou moeten beseffen dat Jonas Van der Slycken gesteund wordt met massale financiering door een kleine groep superrijke Amerikanen. Daar gaat Maarten niet tegenop kunnen. Zo lang we die financieringsbron niet wettelijk kunnen afsnijden (zoals Viktor Orban in Hongarije gedaan heeft) gaat die klimaatgekte blijver verder woekeren.

Plaats een reactie

Delen