State Secretary for Asylum and Migration policy Sammy Mahdi pictured during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Thursday 14 October 2021. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Binnenland politiek

Mahdi over EU-sancties: “Blij met sterk Europees antwoord”

Wannes Neukermans

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is tevreden met de beslissing van de Europese Raad om visumsancties toe te passen voor Rusland. Op de extra Europese top kwamen de EU-staats-en regeringsleiders een heel pakket sancties tegen Rusland overeen. Naast economische sancties, had Mahdi ook opgeroepen om op Europees niveau visumsancties te treffen, voornamelijk tegen de Russische elite.

Die visumsancties komen er nu ook. Althans: ten aanzien van diplomaten en zakenlui. Zij krijgen een visumverbod en mogen de EU niet meer binnen. Daarnaast wordt ook de Europese zwarte lijst uitgebreid, zodat specifieke hoge functionarissen en bedrijfsleden geen toegang meer hebben tot de EU. Ook worden hun tegoeden in de EU bevroren. Op die manier raakt Europa de Russen op economisch en zakelijk vlak. Het zorgt er onder andere voor dat de Russische elite geen geld kan verstoppen in veilige havens in Europa.

Gisteren al had ik opgeroepen om op Europees vlak over te gaan tot het nemen van visumsancties. Ik ben heel blij dat er nu een sterk Europees antwoord gegeven wordt op de agressie van Rusland. Visumsancties nemen is een verregaande maatregel, maar ze zijn een middel om Rusland te treffen waar het pijn doet, met name op economisch en zakelijk vlak”, zegt Sammy Mahdi.

Voor kinderen en partners van inwoners van België blijft het mogelijk om terug naar hun familie te komen. Ook humanitaire visa worden nog steeds uitgeschreven voor slachtoffers van het Kremlin-regime: ““We doen dit niet om mensen persoonlijk te treffen. Mensen kunnen zich blijven herenigen met hun familie en Russische activisten die omwille van hun activiteiten in Rusland gevaar lopen, laten we niet aan hun lot over. Dit zijn de personen die het meest kwetsbaar zijn momenteel omwille van hun politieke overtuiging of verzet tegen Poetin”, sluit Sammy Mahdi af.

Vooral financiële maatregelen

Na afloop van de extra Europese top wist Ursula Von der Leyen te zeggen dat hun maatregelen de Russische economie en elite “maximaal zouden treffen”. 70 procent van het Russische bankwezen en staatsbedrijven is slachtoffer van de maatregelen. De EU spaart ook de Russische defensiesector niet. “Dit zal de financieringskosten doen stijgen, de inflatie doen toenemen en gradueel de industriële basis eroderen”, meent ze.

Drie vierde van de huidige vloot commerciële vliegtuigen in Rusland, is geproduceerd in de EU, VS en Canada. Nu verbiedt Europa de verkoop van vliegtuigen en onderdelen aan het land van president Poetin. Ook is beslist om de toegang van Rusland tot cruciale technologie, zoals halfgeleiders en geavanceerde software, in te perken.

Een exportban moet er dan weer voor zorgen dat Rusland haar olieraffinaderijen niet kan upgraden. Het gaat immers om onderdelen die enkel door Europa gemaakt en geleverd kunnen worden. Ook dat moet impact hebben op de inkomsten van Rusland. “Rusland zal een zware prijs betalen”, verzekerde ook de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Mahdi over EU-sancties: “Blij met sterk Europees antwoord””

  1. Een sterk Europees antwoord? Onnozel manneke! Poetin heeft daar eens goed mee gelachen! Nadat hij zich afgevraagd heeft: Europa? Is dat een rusthuis? Is dat die regering van overjarige uitgerangeerde politiekers die hun laatste dagen doorbrengen in luxueuze omstandigheden op de rug van de steeds armer wordende werkende klasse? Hahaha, wat gaan die kunnen doen tegen onze echte Russische regeringsleiders? Blaffen?

  2. Dus ik ben niet blij. Sancties zijn zwak en onvoldoende. Duitsland weigert Rusland los te koppelen van SWIFT. Ze sluiten hun kerncentrales en hebben nu Russisch gas nodig. Indirect financieren en steunen ze de oorlog in Oekraïne.

  3. Een adequaat antwoord op Ruslands agressie, kan enkel militair. Aanvallende troepen zwaar verlies toebrengen, zal meer succes boeken dan wat geroep en geblaf en bijten zonder tanden. Natuurlijk betaal je daar een prijs voor. Maar ofwel meen je het met je Westerse waarden en normen en dan verdedig je die, zoals Rusland zijn waarden en normen verdedigt. Ofwel geef je de voorkeur aan mercantiele overwegingen en doe je je broek af. Wat Europa, en bij uitbreiding, het hele Westen hoogst waarschijnlijk zal doen. We ontbreken in het Westen een Winston Churchill. Weet je nog? Bloed, zweet en tranen. Zijn standbeeld moest verdwijnen van degenen die uitverkoop houden van onze Westerse tradities en identiteit. Maar zijn onverzettelijkheid heeft wel geleid tot onze vrijheid.

  4. Hier heeft S.Madhi dé kans van zijn leven om iets échts goed te doen, namelijk, àlle indringers uit de Maghreb landen uit te zetten om plaats te maken voor échte vluchtelingen uit Oekraïne!!!!

  5. Ik stel voor dat ons land de verkoop en consumptie van “Russisch ei” politiek-correct verbieden zou. Daarvan zal Putin wel bijdraaien ! Onderschat nooit onze tricolore vernunftige strategie daar kan Putin een puntje aan zuigen !

Plaats een reactie

Delen