De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

De Franse president Emmanuel Macron - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Meerderheid van de Fransen vindt dat Frankrijk onveiliger geworden is onder Macron

Niels Geerinck

Net iets meer dan de helft van de Fransen (52 procent) vindt dat de veiligheid in hun land afgenomen is onder het bewind van Emmanuel Macron. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos voor France Télévisions et Radio France.

De peiling vorige week afgenomen in opdracht van de Franse televisie. Uit die bevraging blijkt dat ruim 52 procent van alle ondervraagden van mening is dat de onveiligheid in Frankrijk serieus is toegenomen. Daarvan vindt 22 procent dat de situatie “veel verslechterd is“. Ongeveer 1/3 van de Fransen oordeelt dan weer dat er geen veranderingen zijn waar te nemen en slechts 14 procent ziet de situatie “als een verbetering” in.

Politieke affiniteit

De meningen over de kwestie zijn sterk afhankelijk van de positie van de ondervraagde binnen het politieke landschap van Frankrijk. Hoe meer naar rechts mensen stemmen, hoe groter het gevoel van onbehagen, zo concluderen de onderzoekers. Zo zien ze dat 74 procent van de kiezers die naar Le Pen en Zemmour neigen vinden dat de situatie slechter is. Terwijl dat bij Les Républicains ongeveer 69 procent is en onder sympathisanten van het extreemlinkse France Insoumise slechts 35 procent.

Weinig vertrouwen

Het vraagstuk over veiligheid zal één van de centrale thema’s vormen binnen de Franse presidentsverkiezingen in april. Uit de bevraging blijkt ook dat geen enkele van de presidentskandidaten een overschot aan vertrouwen weet in te winnen. Marine Le Pen komt het beste uit de bus met 42 procent van de ondervraagden die vinden dat zij het tij eventueel zou kunnen keren, op de tweede plaats komt Eric Zemmour (33 procent) en Emmanuel Macron (31 procent). Slechts 11 procent van de respondenten ziet Anne Hidalgo capabel om de veiligheid te herstellen mocht zij president worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Meerderheid van de Fransen vindt dat Frankrijk onveiliger geworden is onder Macron”

  1. Rekening houdend met een foutenmarge bij een peiling is een resultaat van 52% wat te krap om er conclusies uit te trekken. Het is een momentopname die nog in beide richtingen kan veranderen.

Plaats een reactie

Delen