ANTWERP, BELGIUM - JULY 25: illustratiebeelden te Antwerpen aangaande de mondmaskerplicht en strengere regels in de Horeca. Pictured on July 25, 2020 in Antwerp, Belgium, 25/07/2020 (Photo by Gregory Van Gansen/ Photonews

Uncategorized

N-VA wil epidemische noodsituatie beëindigen: geen CST meer in Vlaanderen

Wannes Neukermans

N-VA pleit met een wetsvoorstel voor een vervroegde opschorting van de epidemiologische noodsituatie. In plaats van die pas op 27 april 2022 te laten aflopen, wil de partij de epidemiologische noodsituatie al stopzetten op 1 maart 2022. Concreet zou dit op Vlaams niveau betekenen dat het CST zou worden afgeschaft. Het Vlaams decreet daaromtrent wijst namelijk naar het einde van de noodsituatie.

De epidemiologische noodsituatie is een voorwaarde om de zogenaamde Pandemiewet in werking te laten treden. Die wet geeft de regering de macht om sneller te beslissen, zonder eerst langs het parlement te moeten passeren. Maar een epidemische noodsituatie wordt daarin als volgt gedefinieerd: “Elke gebeurtenis die een ernstige bedreiging veroorzaakt of kan veroorzaken ten gevolge van de aanwezigheid van een infectieus agens bij de mens.” Daarnaast is er in de wet vastgelegd dat die nooit langer dan drie maanden mag gelden.

Langere aanhouding Pandemiewet “disproportioneel”

Omdat Vivaldi die keer op keer “opnieuw” heeft afgekondigd, zitten we momenteel al bijna vier maanden in een epidemische noodsituatie. De periode loopt nu nog tot 27 april 2022, wat een totale periode van zes maanden zou betekenen. Volgens N-VA momenteel onnodig: de partij wil de termijn inkorten en stelt daarom voor om de noodsituatie te laten ophouden op 1 maart 2022.“Gezien de Pandemiewet in de huidige omstandigheden niet strikt noodzakelijk is en de handhaving ervan tot en met 27 april disproportioneel is”, redeneert de oppositiepartij in haar wetsvoorstel.

De partij wijst daarvoor naar de meest recente gezondheidscijfers. Het aantal ziekenhuiscijfers daalde de laatste week met 20 procent, terwijl het sterftecijfer ook met bijna 15 procent afnam. Ook het aantal ingenomen bedden op de afdelingen intensieve zorgen zakte fors. Volgens de analyses van de coronacommissie zou de vijfde golf tegen begin maart ook zo goed als voorbij zijn. De huidige cijfers lijken deze voorspellingen te bevestigen. “De epidemische noodsituatie hoeft dus niet langer dan nodig aangehouden worden”, aldus de partij.

N-VA wijst ook op het feit dat er op internationaal vlak een evolutie in het coronabeleid te merken valt. Verschillende landen bouwen hun maatregelen fors af. “De Coronacommissie sluit niet uit dat in België in maart zo goed als alle coronaregels worden geschrapt.”

https://redactie.palnws.be/2022/02/n-va-stapt-naar-grondwettelijk-hof-tegen-pandemiewet/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “N-VA wil epidemische noodsituatie beëindigen: geen CST meer in Vlaanderen”

  1. Artikel 8 van het Vlaams CST-decreet bepaalt:

    “Art. 8. Dit decreet treedt buiten werking op de datum waarop de epidemische noodsituatie die werd afgekondigd overeenkomstig artikel 3, § 1, van de wet van 14 augustus 2021 betreffende de maatregelen van bestuurlijke politie tijdens een epidemische noodsituatie, afloopt.
    De Vlaamse Regering kan voor iedere bepaling van dit decreet een datum van buitenwerkingtreding vaststellen die vroeger valt dan de datum, vermeld in het eerste lid.”.”

  2. Met deze vage omschrijving “Elke gebeurtenis die een ernstige bedreiging veroorzaakt of kan veroorzaken ten gevolge van de aanwezigheid van een infectieus agens bij de mens.” kan je zelfs de jaarlijkse seizoensgriep als een ernsige bedreiging zien. Hetzelfde euvel als in de definitie van een pandemie door de WHO. Noem eerst de IFR (Infection Fatality Rate) en de R-waarde (Reproductiegetal) van de besmetting alvorens noodtoestanden af te kondigen. Definieer duidelijk wat een ernstige infectie is N-VA!

Plaats een reactie

Delen