Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk

Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk. Photonews

Uncategorized

Nachtclubs gaan op 18 februari weer open, ongeacht beslissing regering

Redactie PAL

De Belgische nachtclubs hebben beslist dat ze op 18 februari weer zullen openen, ook indien dat nog niet zou toegelaten worden door de regering. Ze eisen dat het Overlegcomité van komende vrijdag met een concrete openingsdatum komt.

Volgens een persbericht van Lorenzo Serra, woordvoerder van de ‘Brussels By Night Federation’, heeft de sector “besloten om het heft in eigen handen te nemen”. Reden daartoe is dat de coronabarometer volgens hen een “verouderd instrument is”. Daarnaast vrezen ze ook voor de concurrentie van de festivals, die vanaf de lente weer kunnen doorgaan. Ten slotte hebben ze het ook moeilijk met het feit dat ze jongeren overal zien feesten, “behalve op de daarvoor bestemde plaatsen.” Dit alles motiveert de nachtclubs om zelf te beslissen over hun heropening.

Brede steun

Volgens Steven Van Belle, zaakvoerder van discotheek Fuse in Brussel, kan de actie genieten van een brede steun. “Volgens mij gaat het om 90 procent van de sector.”, aldus Van Belle. “Het is de eerste keer dat alle clubs – in Vlaanderen, Wallonië en Brussel – verenigd naar buiten treden.” Volgens de zaakvoerder eisen ze dat het Overlegcomité code oranje afkondigt en meer duidelijkheid schept over de toekomst.

Concreet zou code oranje betekenen dat de nachtclubs weer open mogen. Daarbij zou het personeel wel een mondmasker moeten dragen en zijn de bezoekers verplicht om een geldig CST-ticket voor te leggen. Ook moet er een goede ventilatie van de zaal zijn en is er een maximumcapaciteit voor het aantal aanwezigen. Er moet onder code oranje gelukkig geen rekening meer gehouden worden met een sluitingsuur.

Vandenbroucke hint naar code oranje

Ondertussen lijkt ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan te geven dat de nachtclubs op 18 februari de deuren weer zullen kunnen openen. Dat zei hij in het radionieuws op Qmusic. “Met de coronabarometer hebben we een stappenplan om veilig te versoepelen. We kijken om te beginnen naar het aantal opnames op intensieve zorg: dat aantal wijst al naar code oranje.”

Minder gunstig zijn volgens Vandenbroucke de ziekenhuisopnames, als zit er verbetering aan te komen. “Ten tweede kijken we naar de ziekenhuisopnames vanwege Covid-19: daar zitten we nog zwaar in het rood, maar we verwachten dat ook dat sterk gaat verbeteren. We gaan ervan uit dat we in de tweede helft van februari ook daar in oranje of dicht bij oranje zullen zitten.”, klinkt het bij de minister. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Nachtclubs gaan op 18 februari weer open, ongeacht beslissing regering”

Plaats een reactie

Delen