Foreign Affairs Minister Sophie Wilmes pictured during the book presentation of 'NAVO: Braindead or ready for the future?', written by N-VA chamber members Francken and Buysrogge and CD&V chamber member Bogaert, in Brussels Nato headquarters, Wednesday 08 December 2021. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Binnenland politiek

NAVO-baas treedt mogelijk af om Noorse centrale bank te leiden, Wilmès genoemd als opvolger

Wannes Neukermans

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, heeft zich midden december kandidaat gesteld als voorzitter van de Noorse centrale bank. Hij is in Oslo gesignaleerd, schrijft de Noorse krant Aftenposten. Zijn tegenkandidaat, Ida Wolden Bache, is momenteel vicegouverneur van de Norges Bank. Bache is dus nog enorm thuis in de sector. Daarom lijkt is het opvallend dat Stoltenberg überhaupt in de running is voor de job: zijn enige ‘voordeel’ is dat hij tot dezelfde partij als eerste minister Støre behoort. Intussen gaat onze minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès, over de tongen als opvolgster.

Het Noorse ministerie van Financiën maakte eerder deze week bekend dat er vrijdag zal besloten worden wie van de twee de job krijgt. Een persconferentie gaat morgen om 12u30 door in het centrum van Oslo. De aanwezigheid van Stoltenberg in Oslo lijkt er op te wijzen dat hij de job zal krijgen. Zijn brede politieke ervaring op Europees topniveau lijkt op die manier de voorkeur te krijgen op de ervaring in het bankenwezen van zijn tegenkandidate. Ook het feit dat hij tot dezelfde partij als premier Jonas Gahr Støre behoort zal helpen.

Intussen raakte bekend dat de naam van Sophie Wilmès rondgaat als mogelijke vervanger van Stoltenberg. Dat meldt het gereputeerde nieuwsagentschap Bloomberg. Eerder hoopte oud-Defensieminister Pieter De Crem nog secretaris-generaal te worden. Hij maakte een goede kans, maar de VS, het VK en Frankrijk beslisten daar anders over. Maar nu valt dus de naam van Wilmès. In internationale kringen wordt er serieus rekening mee gehouden, al moet het gelobby in de NAVO nog echt op gang komen. Het feit dat de MR met Charles Michel en Didier Reynders al twee Europese kleppers in haar rangen heeft, maakt de kansen van Wilmès kleiner. De partij wil haar als stemmenkanon op nationaal niveau ook niet missen. Maar Wilmès heeft als vrouw, minister van Buitenlandse Zaken en ex-premier sterke troeven op zak.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

18 gedachten over “NAVO-baas treedt mogelijk af om Noorse centrale bank te leiden, Wilmès genoemd als opvolger”

  1. Daar gaat het over, de lobby, maar of ze bekwaam zijn, jawel, om poen te pakken maar wilmes heeft flagrant gefaald in haar beleid hier, als belg zijnde wens ik de Noorse kandidaat veel succes, zij zijn tenminste bekwaam en geen geldwolven zoals de belZIEKE Roverheid.

  2. Stemmenkanon???
    De volgende die beloond word door Europa, om ons belgenland te verzieken met import van vreemdelingen en COVIDkluchten, het houd stilaan niet op… Bekwaam zijn is geen vereiste voor een topjob in Europa, Loyaal zijn des te meer!

  3. MR versterkt als franstalige partij belangrijke postjes in de EU en weldra ook in de Navo. Vlaamstalige partijen kijken en zwijgen in alle talen… de Vlamingen worden weer naar achter geduwd alleen hun jaarlijkse Waalse subsidities worden nog getolereerd ! Het armste deel van België blijven de baas spelen .

  4. Sophie Wilmès: compleet gefaald in België, dus uitermate geschikt om gepromoveerd te worden tot NAVO-baas… Hoe doen die politici dat toch, des te harder ze falen, des te hoger ze doorgroeien, je moet het maar kunnen.

  5. Wilmes als NAVO-baas? Wie niet eens diplomatisch kan omgaan met Vlamingen in haar Vlaamse gemeente, heeft niets te zoeken op het wereldtoneel. Trouwens, na Michel en Reynders zou dit al de derde internationale MR-topbenoeming worden. De NAVO moet vanaf nu op twee fronten afschrikken. Na Poetin loert het gevaar van een Vivaldist om de hoek.

  6. Sterke troeven op zak ? op zijn minst is de beöordeling ” controversieel ” , in mijn ogen rampzalig . Als we de NATO compleet tot een pure en dure postjesmachine willen omvormen , is ze natuurlijk de ideale kandidate . Het laatste beetje europese inbreng en slagkracht zal dan verdampen als sneeuw voor de zon .

  7. Om baas te worden van een supranationale organisatie is het zich omringen met het juiste netwerk blijkbaar veel belangrijker dan te beschikken over de nodige capaciteiten en ervaring. Wilmès was een ramp als eerste minister, sprak patois Nederlands en had totaal geen voeling met de Vlamingen. Poetin zal wel in zijn vuistje hebben gelachen wanneer hij dit bericht hoorde.

Plaats een reactie

Delen