Veiligheid en migratie worden opnieuw belangrijke verkiezingsthema’s

Paul Van Tigchelt heeft de eed afgelegd als nieuwe minister. Photonews

Uncategorized

Nederlands journalist voor camera weggetrokken tijdens live verslag uit China

Simon Segers

De Nederlandse journalist Sjoerd den Daas van NOS is vrijdag door een beveiligingsagent voor de camera weggetrokken tijdens een live verslag uit China. De hoofdredacteur getuigde dat het buitenlandse correspondenten erg lastig gemaakt wordt in het communistische land

Momenteel zijn de Olympische Winterspelen aan de gang in de Chinese hoofdstad Peking. NOS-journalist den Daas bracht tijdens het middagjournaal verslag uit van de openingsceremonie, maar een Chinese beveiligingsagent trok hem weg met de woorden “Haast je, maak voort”. De reporter antwoordde dat hij het recht had om daar te zijn, maar de nieuwsdienst was gedwongen om het segment later te hernemen.

NOS berichtte vervolgens op Twitter over het incident. “Onze correspondent @sjoerddendaas werd om 12.00u live in het NOS Journaal door beveiligers voor de camera weggetrokken. Helaas is dit steeds vaker de dagelijkse realiteit voor journalisten in China. Hij is in orde en kon zijn verhaal gelukkig een paar minuten later afmaken.”

Sterker door corona

“Sjoerd heeft al vaker verteld en laten zien dat het in China als journalist moeilijk is. Er is een verregaande neiging om de vrijheden in te perken, en door corona is dat misschien nog wel sterker”, reageerde NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. “Ik heb Sjoerd nog niet gesproken, maar van wat ik zag op de beelden had ik niet het idee dat hij erg in de weg stond.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Nederlands journalist voor camera weggetrokken tijdens live verslag uit China”

  1. Moeten er nog bewijzen komen van het feit dat wij in China niets verloren hebben, en zij hier ook niets te zoeken hebben. Al die China-lovers die denken hun zakken te vullen met handel heen en weer, en Chinese investeringen hier te lande, weten niet echt waar ze mee bezig zijn. De open wereld is geen weldaad voor de gewone mensen. Deuren terug dicht is het adagium voor de 21ste eeuw, maar het wordt tijd dat we eraan beginnen. We zijn al 22 jaar te ver.

  2. persvrijheid is nog niet uitegvonden in China. We moeten geduld hebben met dit communistisch land maar het komt wel al is de kans bestaande dat je de reportage zult moeten verderzetten achter de tralies…

Plaats een reactie

Delen