Mona Keijzer. Foto Shutterstock.

Mona Keijzer. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Nederlandse petitie tegen coronapas krijgt veel steun

Ruben Notteboom

De Nederlandse oud-staatssecretaris Mona Keijzer is een petitie begonnen tegen het coronatoegangsbewijs, het Nederlandse CST. De petitie is sinds gisterenavond al meer dan 200.000 keer ondertekend. Verschillende politici steunen deze petitie.

Mona Keijzer was staatssecretaris van Economische Zaken voor de CDA maar werd in september ontslagen omdat ze in De Telegraaf kritiek gaf over het coronatoegangsbewijs. Haar kritiek ging in tegen het beleid, waardoor ze haar positie niet mocht behouden.

Ontslagen na kritiek op coronapas, maar nu veel steun

Tweede Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Michel Rog (CDA) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), duurzaamheidshoogleraar Jan Rotmans, cabaretier Guido Weijers, filmmaker Dick Maas en verschillende mensen uit de evenementensector zouden de petitie al hebben ondertekend volgens NOS. Thierry Baudet (FvD) en Farid Azarkan (DENK) steunen de petitie ook op Twitter.

Er is in Nederland dus veel tegenstand voor de nieuwe coronapas. Keijzer, samen met twee anderen, heeft een manifest geschreven met grote bezwaren tegen het coronatoegangsbewijs. Ze vinden dat de coronapas alle grondrechten inperkt, wat niet door de beugel kan.

1G, 2G en 3G

De nieuwe pas maakt een onderscheid tussen twee systemen. Het eerste systeem is 2G. Dit is voor “drukke kroegen of evenementen zonder vaste zitplaats”. Enkel mensen die gevaccineerd zijn of recentelijk zijn genezen, kunnen een 2G-QR-code krijgen. De 3G-QR-code is van kracht bij “horeca en evenementen met vaste zitplaatsen”. In tegenstelling tot 2G kunnen mensen die niet gevaccineerd noch recentelijk genezen zijn wel een 3G-QR-code krijgen, zolang ze maar negatief getest zijn in de afgelopen 24 uur.

Een alternatief is het zogenaamde 1G-systeem. Dan zijn vaccinaties niet meer van belang. Enkel mensen die negatief getest zijn, kunnen dan een QR-code krijgen. Of men al dan niet gevaccineerd is of recentelijk genezen, speelt geen rol. Voorstanders vinden dit eerlijker, maar tegenstanders vinden het juist oneerlijk dat gevaccineerde burgers zich moeten aanpassen aan een ongevaccineerde minderheid.

Manifest uit bezwaren

“We moeten accepteren dat het virus niet weg te krijgen is”, zegt internist in opleiding Jona Walk volgens NOS. Zij schreef mee aan het manifest. “Ons belangrijkste doel is ons uit te spreken voor een onverdeelde samenleving. Met de coronapas krijg je namelijk een maatschappij waarvoor je eerst een bewijs van gezondheid moet laten zien voordat je ergens aan mee kunt doen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen