Frans minister van Volksgezondheid wil opnieuw maskers op het openbaar vervoer

Illustratiebeeld shutterstock

Uncategorized

Noorwegen schaft ook laatste coronamaatregelen af: geen mondmaskerplicht meer

Van de redactie

Na buurlanden Denemarken en Zweden, schaft ook Noorwegen zo goed als alle coronamaatregelen af. Nadat de regels twee weken geleden al sterk versoepeld werden, worden nu ook de mondmaskerplicht en de afstandsregel van 1,5 meter afgeschaft.

“We moeten geen afstand meer houden”, aldus premier Jonas Gahr Støre in Oslo. Hij stak als symbolische actie zijn mondmasker in zijn zak. Ook alle reisbeperkingen worden opgeheven. De pandemie vormt geen grote bedreiging meer voor de meeste mensen, aldus Støre. De omikronvariant van het virus veroorzaakt minder ernstige symptomen en het vaccin beschermt goed, zei de premier. 

Alleen nog aanbevelingen

De overheid behoudt wel nog twee aanbevelingen rond het virus. Enkel volwassenen met symptomen moeten getest worden en elke volwassene die positief test moet vier dagen thuisblijven, aldus Støre. 

De premier had begin februari al een grootschalige versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd, waaronder beperkingen rond het serveren van alcohol en rond sport- en andere recreatieve activiteiten. De mondmaskerplicht in winkels, op het openbaar en op drukke plekken gold dan toen wel nog. Støre laat weten dat de pandemie nog niet voorbij is, en raadt ongevaccineerden en de mensen uit risicogroepen aan om toch nog afstand te houden of een mondmasker te dragen. 

Het Noorse gezondheidsinstituut FHI verklaarde dat het land de piek van het aantal besmettingen met omikron nog niet heeft bereikt, maar dat dat binnenkort wel het geval zal zijn. Het aantal hospitalisaties gelinkt aan Covid-19 steeg in de afgelopen week nog met 40 procent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Noorwegen schaft ook laatste coronamaatregelen af: geen mondmaskerplicht meer”

Plaats een reactie

Delen