Kajsa Ollongren tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer © Niels Wenstedt 47923783_BSR_AGENCY /Orange Pictures/Photo News

Kajsa Ollongren tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer © Niels Wenstedt 47923783_BSR_AGENCY /Orange Pictures/Photo News

Uncategorized

Onafhankelijk onderzoek wegens illegale spionage Nederlands leger op bevolking

Maarten Sirre

Sinds het begin van de coronapandemie wordt er door het Nederlandse leger informatie verzameld over de eigen bevolking. De militairen hadden de opdracht gekregen om de impact van zogenaamd nepnieuws in de gaten te houden. Ze moesten voorspellen welke groepen en personen in opstand zouden komen tegen de coronamaatregelen. Ook wanneer bijvoorbeeld de economie zou instorten moesten ze berekenen. Nu wordt er een onderzoek ingesteld in opdracht van het Ministerie van Defensie.

In 2020 berichtte het NRC Handelsblad al over de hoogstwaarschijnlijk illegale volksspionage van de Nederlandse Landmacht. Nu maakt Defensie minister Kajsa Ollongren bekend dat hiernaar een onderzoek komt, onafhankelijk uitgevoerd. “Het is belangrijk lessen te trekken uit de dingen die niet goed zijn gegaan.” Aldus minister Ollongren woensdag in de Nederlandse Tweede Kamer.

Speciaal datacenter

Speciaal voor het verzamelen van informatie over het Nederlandse volk werd een speciaal datacenter opgericht. Het kreeg de naam ‘Land Information Manoeuvre Centre’ (LIMC). Het is deels ook ontstaan als een soort oefenruimte, waarin Defensie zich kon laten onderdompelen in de wereld van desinformatie en hackers. Het begon dan ook met een twintigtal militairen met veelal een achtergrond in inlichtingen of programmeren.

Onwettige operatie

Defensie is niet door de wet gemachtigd dit soort spionagepraktijken toe te passen. Het door Ollongren aangekondigde onderzoek moet uitwijzen wat er allemaal is misdaan. De resultaten en aanbevelingen van het onderzoek zouden dan worden verwerkt in een document. Hierin moet duidelijk worden gemaakt wat het leger wel en niet zou mogen doen in de digitale wereld. Dit juridische kader moet helder worden afgebakend vindt de Zweeds-Nederlandse minister Ollongren. Hiervoor zal ook gekeken worden naar andere Europese landen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Onafhankelijk onderzoek wegens illegale spionage Nederlands leger op bevolking”

Plaats een reactie

Delen